Инцидент с българския ветроход “Роял Хелена” в Холандия

 

Очевидци заснеха и разпространиха видео, което разкри лек инцидент с учебния ветроходен кораб “Роял Хелена” в Холандия, съобщи миналата седмица „Нова Варна“. На кадрите се вижда как той се удря в испански плавателен съд на порт Оудесхилд в Холандия. От видеото е очевидно, че испанският съд е реплика на стар ветроходен кораб.
Грешни наставления на холандски навигатор са довели до катастрофата с български ветроход. Това заявиха собствениците на баркентината „Роял Хелена“ за Нова телевизия след инцидента.
Случката се разиграла на 20 юни по обед, когато българският кораб е влизал в холандско пристанище. При сблъсъка по-големи материални щети са нанесени на испанския кораб.
В момента тече разследване на случая, при който няма пострадали хора и членове на екипажи. „Роял Хелена“ продължи по програма плаванията си. Следващата спирка в нея беше холандското пристанище Ден Хелдер.
Ветроходът отплава на 8 април от морска гара във Варна и до сега е минал през десетки пристанища в Мраморно, Средиземно море и Атлантическия океан, където е участвал в множество морски празници. В началото на следващия месец баркентината започва участие в престижната балтийска регата The Tall Ships Races 2017.