Инициативен комитет иска узаконяване на Топлата вода

Граждани разпространиха отворено писмо, с което искат узаконяването на т.нар. Топла вода на Офицерския плаж във Варна. То е адресирано до общината, областния управител и до правителството. Гражданите декларират, че са готови да поддържат съоръжението, което се ползва от хиляди, с доброволен труд и дарения, стига то да получи статут.
Отвореното писмо идва в отговор на изказване преди време на областния управител на Варна Стоян Пасев, че ще премахне басейна, в който се изливат водите на геотерламен извор, защото е незаконен. Почитателите му обаче искат той да се запази, защото водата има доказани лечебни свойства. Те заявяват, че вече се опитват с доброволни усилия да установят някакъв ред в ползването на басейна и поддръжката му. Това обаче е  невъзможно нощем, заради липсата на осветление.
В тази връзка, те искат от институциите във Варна и държавата три неща: да се признае Топлата вода за басейн, част от инфраструктурата и да получи адрес; да се прекара ток, да се постави осветление и регулатор на обема вода, която се влива; обезопасяване и хигиенизиране на басейна с химическа тоалетна, спасителен пост и патрулиращи нощем полицаи. Те припомнят също, че басейнът, преди който на мястото имаше обикновен гьол, ограден с камъни, е построен с дарения.