Инвестираме близо 3 млн. лв. за нови гробищни парцели

Около 3 млн. лева ще бъдат инвестирани от общинско дружество „Обреди“ ЕООД в нови парцели за гробни места и в инфраструктурата им в най-големия варненски гробищен парк „Тополи”. Това включва съвместният план между община Варна и ръководството на дружеството.

„В ход са отчуждителни процедури за нови терени, което освен необходимите средства за тяхното присъединяване, изисква и средства за изграждането на инфраструктурата. Предвиждаме да се направят нови алеи и да се ремонтират компрометираните участъци, да се поставят осветление и пейки, контейнери и площадки за отпадъци, да се изградят чешми и да се осигурят тоалетни, обясни управителят на общинската фирма Елица Ботева. В момента парка е в лошо състояние и хората често и основателно недоволстват от този факт. Разбираме ги, затова предприехме необходимите действия, за да бъде „Тополи“ в приличен вид. Имаме предписание за изграждането на огради, да се засили охраната. Предстои да бъдат премахнати опасните дървета, да озеленим и облагородим района“, каза още Ботева.

Предвид факта, че гробищен парк „Тополи” и Централен гробищен парк „Варна” са напълно изчерпани и там се погребва в отчуждени гробни места, за които трудът за подготовката, изкопаването и заравянето е изцяло ръчен, се е наложило увеличение на цените на някои от услугите, предлагани от общинската фирма, които не са променяни от 2008 г. В същото време разходите са се повишили многократно. В момента общинското дружество „Обреди“ обслужва и се грижи за 7 гробищни парка, сред които са централен „Варна“, парк „Тополи“, „Юг-1“ в кв. „Аспарухово“,„Юг-2“ в местността Кантара, „Галата“, “Север-1“ в кв. „Виница“ и „Север-2“ в местността Кара тепе.