Имаме двойно по-малък БВП на човек в сравнение със София

 

Варна е сред областите с БВП на човек от населението между 10 и 15 хиляди лева. В тази група попадат Бургас, Пловдив, Русе, както и областите с по-силно изразен индустриален профил, отчитат в анализа си „Регионални профили“ от Института за пазарна икономика, предаде БНР.

Най-богатата област категорично остава София (столица) с БВП на човек от населението в размер на 30 295 лв. Половината от преките чуждестранни инвестиции са концентрирани в столицата. Областите Бургас, Варна и Пловдив са другите големи центрове с по 1,9 млрд. евро чужди инвестиции, следвани от Стара Загора с 900 млн. евро.

Отрицателният естествен прираст и механичният отлив на население водят до това, че почти всички области устойчиво губят население. И докато естественият прираст на населението е отрицателен във всички области, то механичният прираст на населението в някои области е положителен. В София (столица) и областите Пловдив, Бургас и Варна традиционно повече хора се заселват, отколкото се изселват.

Варна и София отчитат най-ниската разкриваемост престъпления срещу личността и собствеността – едва 1/3 от случаите са разкрити. За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представя единственото по мащаба си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. „Регионалните профили“ показва  реалната картина в 28-те области в страната. Целта е да се задълбочи разговорът за регионалното развитие и предизвикателствата пред местните власти.

Междувременно статистическият индекс „Numbeо“ публикува класация на най-скъпите градове в света. Според него София е на 297-мо място сред 440 в света по най-скъпи разходи за живот. Варна е на 334, Пловдив – на 339, Бургас – на 358-мо място, предаде БГНЕС.

Както е посочено на уебсайта на услугата, индексът на разходите за живот се изчислява на базата на цени в магазини и ресторанти, транспортни тарифи, сметки за комунални услуги и покупателната способност на местното население.

В сравнение с нашата столица, няколко други балкански града са малко под нея в класацията. Например Букурещ (Румъния) е на 304 място, Белград (Сърбия) – на 308, Тирана (Албания) – на 314, следвана от Сараево (БиХ) на 315.

Тази година Цюрих е лидер в индекса на разходите за живот. Всички места в челната петорка са разпределени между швейцарски градове. Цюрих е следван от Базел, Лозана, Женева и Берн. В челната десятка също влизат Ставангер, Осло и Трондхайм (всички в Норвегия), Рейкявик (Исландия) и Берген (Норвегия). На последните места са Карачи и Исламабад (Пакистан) и три малко известни индийски града.