Израел отново номинира църквата ни за Нобелова награда за мир

Номинацията на Българската православна църква (БПЦ) за Нобелова награда за мир, за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, ще бъде внесена отново в началото на следващата 2018 година в Норвежкия Нобелов комитет, който присъжда всяка година наградата. Това стана известно миналата седмица при срещата на адвокат Моше Алони – дългогодишен председател на АК на Израел, член на Колегията за приятелски връзки между адвокатурите на Израел и България и почетен председател на Сдружение „Благодарност“ с председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян.

Заедно с господин Алони във Варна гостуват съдия Меламед – наказателен съдия от Върховния съд на Израел, Николай Панков – секретар на Сдружение „Благодарност“, и адвокат Детелина Симеонова – председател на „Сдружение за изучаване на православието“.

Припомняме, че адвокат Алони и Сдружение „Благодарност“ са сред инициаторите за първото номиниране на БПЦ за Нобелова награда за мир в началото на 2017 година. След внасяне на първото предложение, чрез Петиция за подкрепа, нарочно създадена в интернет, номинацията е била подкрепена от 2500 души от цял свят, които не само са я подписали, но и са мотивирали подписа си. Благодарение на тази подкрепа, номинацията за заслугите на БПЦ е достигнала до 5-о място в класацията на Нобеловия комитет от общо 318 предложения. През октомври тази година Нобеловата награда за мир получи Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN).

„Инициативата за повторната номинация за Нобелова награда за мир на БПЦ през 2018 година ще търси широка подкрепа сред институции, личности и общественици както в България, така и сред международната общност“, каза адвокат Алони. „Това е награда за същностни човешки ценности. Награда за смелостта, толерантността и героизма на БПЦ, които могат да бъдат пример“. Инициативата ще търси обществена съпричастност и подкрепа отново чрез петиция в интернет, но и чрез нарочно създаден международен комитет (съвет), в който ще бъдат поканени да влязат личности от цял свят. Номинацията ще бъде внесена официално в Норвежкия Нобелов комитет в началото на 2018 година, като регламентът изисква това да бъде направено от един политик, от един общественик и от представител на академична общност.

Сдружение „Благодарност“ вече е започнало да организира срещи с представители на различни общности и институции в България, в това число и с магистратурата. Гостуването им във Варненския апелативен съд беше повод гостите да се запознаят със спецификата на правораздавателната дейност в апелативния район, с образователните, със социалните проекти, както и с международните комуникации на институцията.