Изложба с името „Цветя“: Свежа живопис с женско сърце във варненската галерия „Теди“

„Цветя“ е новата изложба, която внася пролетен дух в галерия „Теди“ във Варна от 17 март. Идеята на галеристката Йорданка Торнева е точно през март да представи свежа живопис с женско сърце, създадена от български художнички с популярни имена.

17 - Tedi 4
Поканата на „Теди“  са приели Албена Коева, Бисера Прахова, Василка Монева, Дария Василянска, Деница Денчева, Десислава Минчева, Долорес Дилова, Ели Станчева, Живка Маринова, Здравка Василева, Калина Тасева, Кина Петрова, Мария Чакърова, Милена Мишева, Нели Чолакова, Петя Хинкова. Всички поканени дами – повечето от тях добри познайници на варненската арт публика, създават специално за изложбата нови творби. В експозицията има и специален архивен акцент – една работа на покойната Лиляна Русева.

17 - Tedi 3
Централно място в експозицията заемат три дами с ореола на живи класици – два натюрморта с драматично излъчване представят мощната мазка на Калина Тасева, до тях е варненската доайенка на гилдията Дария Василянска с поетичен наив от цветя и пеперуди. Привкус на носталгия по минали пролети достига до зрителите и с името на нейната работа – „Колко хубаво беше“. Ценен момент в изложбата е включването с цели три работи на Бисера Прахова – майстор на деликатния рисунък, чийто аристократичен маниер в портрета и натюрморта създава усещане за поглед през воалетка в една друга епоха – епоха на сдържано изящество и финес.

17 - Tedi 2
Приятно е да видим и обичаната от варненските ценители проф. Десислава Минчева в темата за цветята. За мен беше удоволствие да открия нещо от усещането на нейните балерини в изтънчената цветност на калиите. Калиите изкушават с плавните си линии и уважаваната варненска художничка Кина Петрова, която изследва зелените нюанси на тяхната привидна белота. Постоянният приятел на галерия „Теди“, друга голяма варненска дама на четката – Мария Чакърова, специално за изложбата набира от любимия си градски двор искрящи сини камбанки в едно прелестно малко платно – знак за свежестта на идващата пролет.
Една работа с особен издължен формат – „Бели точки“ на Милена Мишева – радва окото с въздушната си декоративна лекота. В подобен формат е работила и Нели Чолакова за своето виещо се между акварелни петна сакъзче. Художничката от Търговище участва с още три творби в цветната тема, в която явно се забавлява прекрасно. Също с четири цветни откровения идва във Варна Долорес Дилова. За пръв път виждам нейни цветя и за мен беше пиршество за окото да се оставя на техния буквално заковаващ погледа цвят. Категоричен активен тон задава и Василка Монева в своя натюрморт в розово.
На другия полюс – на белотата и покоя – е архивната работа на покойната Лиляна Русева, чието присъствие прави чест на галерия „Теди“. В тази посока работят и Живка Маринова, и Ели Станчева, и донякъде Албена Коева. Контрастен акцент са открояващите се на тъмния си фон лалета на Деница Денчева, „Светлосенки“ на Петя Хинкова и натюрмортът с цветя и ябълка на Здравка Василева.
Създадени от жени и показани пред публиката в най-женския месец март, всички работи в тази елегантна експозиция изпращат до ценителите от морския град послания за чиста естетска радост от докосването до цветето като символ на съхранената природна красота.
Изложбата „Цветя“ ще бъде експонирана в галерия „Теди“ на ул. „Скайлер“ 8 до 17 април.