Избор на интериорна боя за стаи с голям трафик

Има много възможности за избор, когато става въпрос за избор на правилната интериорна боя за вашия дом. Един от най-важните фактори е цветът. Големите производители на бои предлагат цветни чипове, които помагат да стесните избора си. Можете също така да закупите тестер за боя, за да изпробвате различни нюанси. Въпреки това цветните чипове сами по себе си не могат да определят цвета на вашите стени и тавани.

Блясък

Блясъкът е друго важно съображение. Боята с по-висок блясък ще покаже повече несъвършенства, но е по-лесна за почистване. Има пет вида блясъци. Най-ниският блясък, плоският, е най-евтиният, но най-малко издръжлив и почистващ се. Най-подходящ е за зони с нисък трафик и тавани. Най-високият блясък, гланцът, е най-издръжлив, но е и най-скъп. Гланцовата боя е подходяща за повърхности с силен допир, като врати и декоративни облицовки.

Покритие

Следващият фактор, който трябва да имате предвид, е покритието на боята. Въпреки че покритието с висок гланц може да не е подходящо за стени, то е чудесен избор за акценти и облицовки. Покритието със силен гланц е идеално за зони с голям трафик, като банята и всекидневната стая. От друга страна, полугланцовото покритие е много по-издръжливо от плоското покритие. Освен това е по-добро за стаи с голям трафик.

Боята е чудесен начин да подобрите външния вид и усещането на вашия дом. Изборът на правилния цвят обаче е от съществено значение. За щастие има много различни видове и марки. Например, Fortuna Paints е сред най-предпочитаните марки за бои в България. Изборът на боя за вашия дом е лесен, когато знаете какво да търсите.

Премиум боите съдържат добавки, които предотвратяват полепването на мръсотия и мухъл по повърхностите. Те също така поддържат повърхностите да изглеждат по-добре за по-дълго време. Първокласните бои са особено важни за зоните с голям трафик на дома. Тези стаи трябва да се почистват редовно. Боите с по-ниско качество ще се изтрият при често търкане.

Преди да закупите интериорна боя е важно да прецените как тя ще се отрази на вашето здраве. Някои бои имат повече ЛОС от други. Ако се притеснявате за ЛОС, изберете боя на водна основа. Боите на водна основа трябва да се втвърдят за един час. Боите на маслена основа трябва да се втвърдят за шест до осем часа. Ако не сте сигурни коя е най-добрата боя за вашия дом, потърсете съвет от професионалист.

Нанасяне

Макар да се различават по състав и покритие, повечето бои се нанасят по един и същи начин. Нужно е да започнете с подготовка на стените, като нанесете грунд. Тази основа за стена ще помогне на повърхността да се изглади, а на боята – да се захване безпроблемно.

След като грундът изсъхне, нанесете един слой боя, с помощта на четка или валяк. Следвайте инструкциите на производителя за време за изсъхване. След като първият слой изсъхне, може да нанесете втора и дори и трета ръка, ако това е необходимо.

  • публикация