Избирателите пратиха Радев и Цачева на балотаж с преднина за генерала

Кой ще е следващият държавен глава на Република България ще решат избирателите в края на тази седмица. На балотаж ще се явят издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев, с кандидат за вицепрезидент Илияна Йотова, и кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с подгласник вицеадмирал Пламен Манушев (до редакционното приключване на броя не бяха постъпили официални данни за техните резултати).
Различни социологически агенции дадоха различни проценти за преднината на ген. Радев на първия тур на президентските избори. Всички обаче са единодушни, че той води в изборната надпревара. „Маркет линкс” съобщи, че Радев има 24.03% от гласовете на изборите, а Цецка Цачева е втора с 23.46%, като това е най-малката от прогнозираните разлики между тях. На трето място се класира Красимир Каракачанов с 13.66%, четвърти е Веселин Марешки с близо 11%, съобщи Блиц.
Паралелно с президентския вот се проведе и референдум, който беше с три въпроса, свързани с избирателната и политическата система в страната.  Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че това дали резултатът от референдума ще има задължителен характер зависи от две неща. На първо място – от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 души.
Второто условие е отговорите „да“ на въпросите да надхвърлят 50% от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условя, решението ще има задължителна сила, посочи говорителят на ЦИК, уточни Дарик.