Ивайло Калфин във Варна: Президентът трябва да е полезен на хората

България трябва да си избере президент, от когото да не се срамува. Президент, който да върши реална работа, да е близо до хората, да е наясно накъде води страната, да е активен. Президентската институция може да свърши много полезна работа, а не да е само представителна. Президентът трябва да участва в живота на хората, а не да се изчерпва с новогодишното приветствие. Това коментира кандидатът на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за държавен глава Ивайло Калфин във Варна.
Основният проблем пред избирателите у нас на предстоящите избори е липсата на дебат, при който да има сблъсък на идеи. „И без това изискванията за кандидат са доста занижени“, коментира Калфин. „За съжаление, кандидатите бягат от дебат, което означава, че крият нещо. А дебатът е най-добрият начин избирателят да се запознае с различните кандидати, да ги съпостави и да си избере този, който отговаря на представите му за държавен глава“, коментира още той.
„Първата задача на новия държавен глава е да задейства институцията, да покаже, че тя стои зад хората и търси решения на проблемите им“, коментира  Калфин.
„Темата за бежанците е в преките правомощия на президента. По отношение на вътрешната политика трябва да се засегнат темите, свързани с демография, образование и доходи. Президентът трябва спешно да постави тези въпроси на дневен ред и да ангажира всички институции с решаването им“, посочи кандидатът на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“.
Според Калфин сега е времето за дипломация. Време е България да възвърне позициите и авторитета си в региона чрез пълноценни отношения с останалите страни. „Така страната ни ще тежи много повече и в ЕС, и в НАТО“, допълни той.
Въпреки че темата за бежанците е проблем, който засяга цяла Европа, именно България трябва да задвижи колелото за решаването му. Тук ключов фактор е президентската фигура.
„Ние като страна сме потърпевши, тъй като бежанците преминават през България, но не искат да останат тук. Затова всички идеи за тяхното заселване, интегриране не са на дневен ред. Едно от първите действия е всички, които не са от Сирия и Ирак, да се върнат там, откъдето са дошли, т.е. трябва да се подпишат спогодби за реадмисия с тези държави. Ако това се случи, от 6-те хиляди бежанци в България ще останат по-малко от 1000, но по-важното е, че ще се разбере, че страната ни не е път за влизане в Европа и ще намалее каналджийството“, категоричен е Калфин.
Основното послание на Калфин към всички българи е да повярват в президентската институция, защото тя може да бъде много полезна за тях, а не участието на президента да се изчерпва с новогодишното приветствие. „Вижте какво стана с институцията на омбудсмана на България. Беше избран човек, който иска да работи и да решава проблемите и доверието скочи, защото гражданите видяха реална полза. За да се случи същото и в президентската институция, е важна личността, която ще я оглави“, посочи кандидатът за държавен глава. Той не скри, че участва в предстоящите избори със самочувствие, защото познава добре и президентската администрация, и работата на президента.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!