Змиите са новата напаст и страх в града

 

Многобройни сигнали за змии засипаха редакциите на медиите, както и институциите през миналата седмица. Гражданите са силно разтревожени, защото влечугите се появяват както в тревистите площи и в Морската градина – което е донякъде естествено, така и по площадите.
Колко е сериозно положението се видя от кадър, показващ напрегната ситуация между котка и змия, заснет на Червения площад (пл. „Съединение“). Снимката, направена от Радостина Дюлгерова и публикувана във фейсбук, а после и в много информационни издания, наистина стряска, особено като се сравни размера на влечугото с този на разколебания бозайник.
Три сигнала от граждани, които са забелязали влечуги в градската част, са подадени в Община Варна за месец. В единия случай змия е видяна в квартал „Възраждане“. Това каза за Moreto.net началникът на общинския отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов. По думите му сигнали трябва да се подават на тел. 112. След това биват препращани за реакция към звеното за гражданска защита на МВР.


С два случая на ухапани от змии са били ангажирани от варненската токсикология от началото на сезона. Пострадалите са се натъкнали на животните не в градска среда. Обикновено ухапванията стават във вилните или селски райони, където има затревени или пустеещи земи. Ухапаните от студенокръвните са изписани в добро здраве. Това коментира за шефката на клиниката по токсикология към Военноморска болница доц. Снежа Златева.
Обикновено около десетина пациенти годишно се лекуват след ухапване от змия във варненската специализирана лечебна структура.


Отровните змии в България са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната. Според специалистите в повечето случаи змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Обикновено инцидентите стават при земеделска работа, когато влечугите са скрити в тревата и може да ухапят тези, които работят на нивите. Змиите нападат и когато се прави опит да бъдат убити от хора, които са ги забелязали. Единствените студенокръвни, които са по-агресивни са смоковете, но пък те не са опасни. При ухапване от смок няма опасност от отравяне, достатъчно е да почистим раната и да ни бият ваксина против тетанус, припомни електронното издание Moreto.net .
Важно е да се знае, че при ухапване отровата не се изсмуква и мястото не се разрязва с нож, нито пък се пристяга целият крайник, защото това може да доведе до още по-тежки увреждания. Неправилно превързване за повече от 40 до 60 минути може да се окаже пагубно за крака или ръката.
Ухапаното място трябва да се измие с вода, да се почисти добре и да му се положи компрес, след което да се потърси лекарска помощ. Започването на лечение е задължително, особено ако ухапването е от отровна змия. Токсиколозите у нас разполагат с всички необходими серуми и противоалергични препарати за най-често срещаните змии в страната. Родните лекари обаче нямат противоотрови за ухапвания от екзотичните и нетипични за нашите ширини влечуги.
Междувременно наш репортер също се натъкна на малка змия на асфалта на ул. „Любен Каравелов“. Студенокръвното същество беше не по-дълго от 15-20 сантиметра, но дори и с този малък размер може сериозно да уплаши някое дете. Какъв точно е видът на змията така и не беше установено, но поне на пръв поглед тя изглежда безвредна и няма белезите да е отровна.