„Златната роза“ завърши с триумф на „Бащата“

 

 

На официалната церемония по закриването 37-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна, която се състоя  в зала 1 на ФКЦ, бяха присъдени най-престижните награди в родното кино. Международното жури за късометражни филми с  председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония) отличи със специален диплом на филма „Дом”, режисьор Димитър Кутманов – за поетичния поглед в преследване на изгубеното време. Голямата награда „Златната роза“ за най-добър късометражен филм на филма „Нина”, режисьор Христо  Симеонов. Журито се мотивира с успешната симбиоза между автентичност и въображение, както и с нежното и честно отношение към героите, което е показано в 20-минутната лента.

Международното жури за пълнометражни филми с председател: Милко Лазаров (България) и членове Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия),

Жорета Николова (България) и Емил Христов (България) присъди специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Лошо момиче“, режисьор Мариан Вълев – за жанрова яснота и адекватна стилистика.

Дадено беше и още едно специално отличие за дебют. То е за „Снимка с Юки“, режисьор Лъчезар Аврамов – за артистичен подход и естетически постижения.

Награда за дебютен пълнометражен филм обаче отиде в „Котка в стената” в лицето на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова  – за социална позиция и творчески поглед.

Награда за мъжка роля се поделя между Иван Бърнев и Иван Савов за ролите им във филма „Бащата” – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие. Награда за женска роля  бе присъдена на Ирини Жамбонас за ролята й във филма „В кръг” и е резултат от убедителното изграждане на емоционален образ. Награда за операторско майсторство заслужи със своята високоестетическа визуална концепция Веселин Христов за филма „Сестра” .

Награда за сценарий се присъжда на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за филма „Бащата“ за оригинална драматургия и ярки персонажи.

Отличието  за режисура се присъжда на Драго Шолев за филма „Прасето“ – за артистично постижение и авторски стил.

Призът на град Варна бе даден на „В кръг” с режисьор Стефан Командарев за особен поглед към социална тема и умело изграждане на колективен образ. Същият филм заслужи и една от най-ценните награди, тази на публиката. За съжаление, на това издание на фестивала тя беше твърде малобройна.

Специална награда на журито за филма „Прасето“, режисьор Драго Шолев – за оригинален и откровен подход към високонравствена тема.

Голямата награда „Златната роза“ за най-добър пълнометражен филм спечели  на филма „Бащата”, копродукция: България, Гърция, продуцент: „Абраксас филм“ – Кристина Грозева, Петър Вълчанов, режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов. Мотивът за избора на журито е художествената зрялост и постиженията в създаването на завършена творба. Носителят на голямата награда получава и наградата „Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио. „Бащата“ беше отличен по-рано тази година с Голямата награда „Кристален глобус“ на престижния кинофест в Карлови Вари, Чехия.

На 37-ия фестивал ЗЛАТНА РОЗА бяха раздадени и следните награди:

Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за пълнометражен филм на филма „Снимка с Юки“, реж. Лъчезар Аврамов.

Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за късометражен филм – „Инсомния“, реж. Радослав Камбуров.

Награда на Съюза на българските филмови дейци за филма „Сестра“, реж. Светла Цоцоркова.

Награда на българската асоциация на кинорежисьорите за дебют в късометражното кино на филма „Иван“, реж. Надежда Христова.