Златен медал за юбилея на Обсерваторията

От 4 до 6 май се проведе националният кръг на ХХI олимпиада по астрономия в гр. Кърджали. Олимпиадата бе в два тура теоретичен и практически. Варненските ученици се представиха отлично в двата тура, Тервел Стоянов от МГ“Д-р Петър Берон“ завоюва златен медал с 11 точки разлика пред втория в класирането, в конкуренция с 40 ученици от цяла България, съобщават от НАОП.

За подборния кръг за международната олимпиада по астрономия от Варна освен Тервел, са класирани Васил Иванов, заел пето място в крайното класиране, и Иглика Генова, класирала се осма. Отлично се представиха и Виктор Георгиев – дванадесети във възрастова група 7-8 клас, Калина Георгиева, която зае шесто място във възрастова група 9-10 клас и също се класира за подборен кръг за международната олимпиада, и Феодор Кономаев, заел седмо място във възрастова група 11-12 клас.

Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ подготвя празнична седмица за 50-годишния си юбилей. За 16 май, когато се отбелязва Международният ден на светлината, при ясно време е предвидено наблюдение на Слънцето от 10.30 до 12.00 часа. След това ще има възможност за свободно посещение на постоянната изложба във фоайето на планетариума. За 17 часа е предвидена лекция „Светлинни явления в атмосферата“. На следващия ден в същия час също ще има лекция, но на тема „Слънчева система“.

За Нощта на музеите, която ще се отбележи на 18 май, Обсерваторията ще даде възможност за космическо пътешествие на деца от 5 до 12 години с лекция от 11 часа. От 17 ч. пък всеки желаещ ще може да чуе и научи повече за „Живота на звездите“.

Наблюдение на Слънцето е предвидено и за 21 май от 10.30 до 12.00 ч. След това от 14 ч. има организирано конструиране на жива Слънчева система. От 17 ч. ще прозвучи лекцията „Галактики“.

Тържество по случай юбилея ще се състои в общинската зала „Пленарна“ на 22 май от 14 часа. На следващия ден ще се проведе кръгла маса на тема “Бъдещето на астрономическото образование в България“ – НАОП „Николай Коперник“. Празничната седмица ще завърши на 24 май с участие в общоградското шествие.