Зимата идва: Започва „кампанията“ с киселото зеле

Веселин Златков

„Зимата идва!“ е ключова реплика от световния телевизионен хит „Игра на тронове“. В някои от сериите му отсечени глави се търкалят като зелки, но нашата тема е за киселото зеле. Когато в едно българско домакинство в периода от края на октомври до средата на ноември се спомене, че зимата идва, обикновено това е подсещане, че трябва да се започне с приготвянето на този традиционен деликатес.

24-zele3
По пазарите във Варна, а и по съседните улици, вече се появяват характерните за сезона купчини от зелки. Има ги и купувачите, но повечето от тях още умуват, избират или просто смятат, че още е рано да пълнят бидоните. Според по-старото поколение, живяло по времето  на социализма, идеалният момент за слагането на киселото зеле е датата 7 ноември, навремето отбелязвана като празник заради избухването на Великата Октомврийска социалистическа революция. Традицията може би идва от факта, че повечето хора си търсиха с какво да си запълнят този почивен ден, освен със задължителната манифестация.
Днес кисело зеле можеш да си купиш и от магазина, което в миналото беше невъзможно. В домашното му приготвяне обаче има редица предимства, като се започне с цената, която излиза в пъти по-ниска, и се завърши със собствените предпочитания за вкуса. Да не говорим за зелевата чорба, която в някои сутрини след дълго заседяване на маса може да има едва ли не животоспасяващ ефект!
За тези, които за пръв път ще правят кисело зеле, или пък просто не са доволни от предишните опити, имаме съвет: Не се заравяйте да четете рецепти и коментари в интернет  или в разни готварски книги. По-добре отидете и помолете за съвета някой роднина или приятел с повече опит в това. Майсторлък като този за приготвянето на такъв народен деликатес трудно се усвоява с четене.
В момента на пазара във Варна наистина има сериозен избор от зеле и всичко останало, което е необходимо, за да имате достатъчно суровина за зимно мезе, гарнитура към свинско и сарми. Изборът на размера и сорта на зелките си е ваш, а цените варират от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Колкото до количеството, което искате да приготвите – нека е повече! Винаги може да подарите някоя кисела зелка на приятел или съсед, по-лошо е, ако бидонът се окаже празен твърде рано посред зима.