Звездата на СКТМ „Комфорт” гони уникален дубъл

Таня Петрова се стяга да защити титлата си от държавното в Албена
Пет състезателки са й основните конкурентки, сред тях е Анелия Карова
Звездата на СКТМ „Комфорт” Таня Петрова, по-известна в тениса на маса с моминската си фамилия Карамфилова, се стяга за уникален дубъл. Ако защити държавната си титла в индивидуалната надпревара на първенството в Албена в началото на май, тя ще стане втората състезателка с два поредни златни медала през този век. Безспорен хегемон е Каталина Вичева, която има няколко титли поред.
„Таня се подготвя много добре, тъй като осъзнава какво може да постигне”, заяви за „Народно дело Седмицата” главният треньор на варненския клуб Антон Радушев. Той посочи и основните конкурентки на Петрова за първото място – сестрите Красимира и Мария Йовкови от „Стоянстрой”, Детелина Михайлова и Даниела Ширилинкова от „Панагюрище” и Анелия Карова. Последната играе за френския клуб, след като през 2014-а стана шампионка на България с екипа на „Комфорт”.

28-02
Любопитно е, че за първата си титла през 2015-а Таня победи на финала именно Карова с 4:2. Тогава Таня се беше завърнала в спорта след майчинство, а този успех окончателно я легитимира като най-успешната състезателка в историята на тениса на маса в СКТМ „Комфорт” и Варна.
Срещата между двете бе оспорвана, а изявите им в зала „Младост” на Двореца на културата и спорта бяха аплодирани бурно от публиката. Таня поведе с 1:0, после изостана при 1:2, но успя да направи 2:2. В петия гейм се стигна до драма. Карова водеше с 10:7 и е само на точка от успеха, но Карамфилова показа характер, стигна до пълен обрат и поведе с 3:2. Впоследствие се добра и до крайната победа. Любопитно е, че във всеки един от шестте гейма Анелия имаше преднина от 2-3 точки, но опонентката й демонстрира желязна психика и умения. Карамфилова става и шампионка на двойки.

28-03
Таня е привлечена във варненския клуб през 2002 г. Когато тръгва за Момчилград, за да спазари десетокласничката, Антон Радушев едва ли е предполагал, че след години тя ще пренапише историята на клуба. Треньорът, който има око за таланти, не се колебае да плати исканата от „Родопи” трансферна сума за Таня. Той разпознава в нейно лице по-успешното бъдеще на клуба.
Очакванията му бързо се оправдават. Още през 2002 г. Таня играе финал в личното първенство на България за девойки старша възраст. Взима среброто, след като губи от своята съотборничка Вероника Стоянова – също млада надежда, привлечена от Търговище. През следващата година двете отново са на финал. Този път обаче първото място е за Таня.
2004-а също е успешна, тъй като Таня Карамфилова, Вероника Стоянова, Диляна Марчева, Жана Желева и Мария Томова стават втори в България при жените в отборното. Таня и Диляна са втори и на двойки.
Таня и Вероника не спират дотук – печелившият им тандем носи отборната титла на България при девойките до 21 години във Варна заедно с Пламена Кържилова. Годината е 2006-а. Две години по-рано Таня е вицешампион на България на двойки заедно с Диляна Марчева. През 2007-а Таня е лидер в състава на жените, който печели първата отборна титла на България, а после е с основен принос и за следващите три – през 2008-а, 2011-а и 2013-а.
Таня Петрова е родена е на 26 май 1984 година в Момчилград. Започва да играе пинг-понг на 7 години в родния си „Родопи”.
От 2002 година до сега Таня е спечелила над 40 медала за СКТМ „Комфорт” от държавни първенства във всички възрасти – най-малко по три всяка година. Тя единствена е била в състава на СКТМ „Комфорт” при четирите му отборни титли на България при жените.
От 2002 до 2015 година Таня Карамфилова неизменно е част от националните отбори на България при девойки, кадетки и жени. До 2010 година тя участва с тях на всички балкански, европейски и световни първенства. С това отбелязва изключителен принос в развитието и успехите на родния тенис на маса.
С националния има отличия на балканиади. През 2003 година е трета на смесени двойки в Истанбул, година по-късно става трета отборно и на двойки в Бузау, Румъния, а през 2006 година в Гърция се окичва с бронзови отличия в отборното и на смесени двойки.
През 2007 година Таня е част от държавния тим, който влиза от втора в първа европейска дивизия след силно представяне в Белград.
Таня Карамфилова е завършила висше образование в ИУ – Варна. Майка е на една прекрасна дъщеря – едногодишната Кристина.