За 7 години: Старото строителство във Варна поскъпна със 70%

За 7 години цените на старите апартаменти във Варна нараснаха с над 70%, докато при новото строителство – с 40%. Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с над 102% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

За сравнение, цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са с 88,8% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо – със 110%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 81,6% за период от близо седем години. Във всичките шест града в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е със 76,2% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 86,4%.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали с 66,3% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с 65,4%. При съществуващите жилища увеличението на цените е съвсем малко по-голямо – с 67,7 на сто. Стара Загора е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство, уточнява „Труд“.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е много близко до това в Стара Загора. На четвърто място в общата класация е Русе (+66,1%), следван от Варна с 61,5%. За близо седем години новите жилища в Русе са поскъпнали с близо 50 на сто, а старото строителство – с над 68%.

Във Варна има много по-голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо седем години е с 40,3%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече – със 74,6%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с близо 50 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е близка до тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 22,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – със 71,2%. Разликата в поскъпването на новите и старите жилища е близо 50 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали със 74,4%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 81%, а ръстът на цените на новото строителство е с близо 64%.