За 27-и път в града ни: Силна международна програма по време на театралното „Варненско лято“

 

 

Най-голямото театрално събитие за България ще се проведе и тази година между 1 и 11 юни във Варна. След като обяви Програмата „Интермецо“ съвместно с международния музикален фестивал в града, вече и международната програма на театралното „Варненско лято“ е достъпна за неговите зрители. Тя  включва ярки продукции, които представят различни постижения и посоки на развитие на европейската сцена. Като сценичната версия по шекспировия „Макбет“ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г., а популярността му по международните фестивали продължава да расте. Представлението предлага необичаен прочит на класическата трагедия, която пресреща света на Шекспир с екстатичния дух на карнавалите на италианския остров Сардиния. Продукцията печели „Златен лавров венец“ на фестивала „MESS“ в Сараево, а тази година на Алесандро Серра му предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър. Очаквайте „Макбет“ на 4 юни от 19:30 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичния театър във Варна.

Тазгодишният фестивал представя за първи път в България спектакъл на един от най-значимите артисти на съвремието – белгиеца Ян Фабър. След забележителната му изложба „Не може да се избяга от изкуството“ в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“, българската публика ще може да се запознае и с танцов спектакъл на Ян Фабър – „Щедростта на Тавита“. Той е част от поредица сола, които световноизвестният артист създава за отделни изпълнители – неговите „войни на красотата“, както ги нарича. В „Щедростта на Тавита“ това е италианският танцьор Матео Седда. В Библията Тавита е представена като жена, известна със своето милосърдие и щедрост. През този образ артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло. „Щедростта на Тавита“ е на 8 юни от 19 ч. отново на сцена „Филиал“ на Драматичния театър във Варна.

Съвсем друг вид танцово представление е „Хуманоптер“, на 9 юни от 19 ч. на  сцена „Филиал“. Необичайното заглавие създава образ на същество между човек и насекомо. Всъщност представлението е дело на младия акробат, танцьор и жонгльор Клеман Дазен от Франция, който по уникален и атрактивен начин съчетава съвременен танц и изкуството на жонглирането.

Фестивалната публика ще може да види и едно от най-добрите театрални представления на Народния театър в Скопие. В началото на годината на негова сцена се състоя премиерата на „Чайка“ на младата режисьорка Нина Николич, която веднага привлече вниманието на театралните специалисти. В нейната постановка пиесата на Чехов оживява в нов, осъвременен прочит. Тя по безспорен начин показва новото лице на театъра в южната ни съседка. С това представление фестивалът се закрива на 11 юни от 19:30 ч. на сцена „Филиал“.

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ включва по традиция и прожекции на хитови заглавия от световната сцена. На 5 юни в зала „Европа“ във Фестивалния и конгресен център oт 14 и от 18:30 ч. ще се излъчи „Онегин“ – постановка на успешния руски режисьор Тимофей Кулябин на сцената на Театър „Червен факел“ в Новосибирск. Той поставя съвременна версия на романтическия роман в стихове от А. С. Пушкин, която му носи Специална награда на журито на националните театрални награди на Русия „Златна маска“, както и награда за художествено осветление. Отново в зала „Европа“ на 9 юни от 14 и от 18:30 ч. публиката ще може да види на кино екран постановката на Британския национален театър „Антоний и Клеопатра“ от Шекспир с носителя на „Оскар“ Ралф Файнс. Ролята на египетската владетелка се изпълнява от София Оконедо, която вече има номинация за престижните награди „Оливър“.

Начало на международната програма на фестивала ще даде зрелищното шествие „Градината на ветровете“ на атрактивната и колоритна испанска компания за уличен театър „Кал и Канто“. На 3 юни от 22 ч. тя ще превърне площад „Независимост“ в романтична градина с причудливи цветя в стила ар нуво.

Друг акцент от програмата на 27-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ е концертът на превърналия се в международна звезда български артист Иво Димчев. На 4 юни в двора на Археологическия музей от 21:30 ч. той ще изнесе концерт с нови песни и нови аранжименти на негови композиции. На сцената ще му акомпанират Димитър Горчаков (пиано) и Васил Хаджигрудев (бас).