За 25-и път: Варненските сцени събират театър от най-високо качество

 

Началото на театралния фест както винаги бележи началото на истинското лято във Варна. Едва ли има друго събитие, което да събира толкова много обичани звезди от сцената и екрана край морето, при това всяка година. Както винаги, освен най-добрите български постановки от цялата страна, варненската публика може да види и интересни чуждестранни проекти. В този смисъл, варненският фестивал е и най-добрият начин самите творци „да сверят часовника си“ със световните тенденции във все по-иновативните сценични изкуства.


„На добър час!“ Така министърът на културата Боил Банов се обърна към варненската публика и организаторите на театралния фестивал „Варненско лято“ на откриването му на 1 юни. „Поздравявам най-искрено Цветана, Николай, целия им екип. Те правят нещо изключително наистина – в едни нелеки условия поддържат 25 години фестивал на такова сериозно европейско ниво”, подчерта министър Банов. Той посочи, че Фестивалът има силна подкрепа от община Варна, от театрално-музикалния център, от Министерството на културата, но се съгласи и с думите на Цветана Манева, че най-голямата подкрепа идва от публиката.
В рамките на 11 дни във Варна събира 41 отличени постановки. Официалното откриване на едно от най-значимите събития в културния живот на страната ни бе с постановката на Института за пекинска опера от провинция „Анхуей“ – „Ужасената душа: Макбет“.
„Да правиш фестивал е кауза, която си избираш”, каза часове преди откриването на театралния фестивал Цветана Манева. „Това не е като да направиш едно или две издания, да се отчетеш с някакво мероприятие. Ние се събрахме хора, които превърнахме „Варненско лято“ в кауза на живеенето си. Тази духовна енергия си заслужава да бъде съхранена. Надявам се, че след нас идват други, които ще поддържат фестивала и ще го има завинаги“, допълни тя.
Тази година мотото на фестивала “Варненско лято” е „Въобразени светове”. Според Цветана Манева то е подходящо, защото театърът всъщност е точно това – един възможен свят. Програмата тази година обаче говори и за нещо повече – фестивалът сякаш е изграден като портрет на проблемите на съвременното общество.
Освен че представя сериозни социални теми, 25-ото издание на “Варненско лято” е постигнало невероятното в привличането на много и различни театрални и танцови спектакли, получили световно признание.
Организаторите на фестивала признават, че той се случва въпреки много трудности и за да се развива с всяка година, са необходими все повече хора, идеи и средства. Цветана Манева сподели, че “Варненско лято” й вдъхва надежда, че страната ни ще бъде възприемана не само като географска ширина и дължина, а и като духовно пространство.
Изключително силно е, разбира се, и българското участие във фестивала. Публиката вече имаше шанс да се наслади на номинирания за Аскеер през тази година спектакъл “Богът на касапницата”. Зрителите вече видяха и „Ничия земя“, постановка, в която има награда Икар 2017 за водеща мъжка роля. Новата седмица пък започва с интригуващото представление на театрална работилница Сфумато – “Светлото бъдеще на битака”. Тъй като Варна е носител на титлата “Европейска младежка столица” през тази година, е отделено повече внимание и на събития, насочени към младите – творчески срещи, представяния на открито, ученически и студентски спектакли.

Фото: Министерство на културата, Тони Перец, Елица Нанова, Владимир Михайлов