За 20 дни : Проверяват два пъти в 6 сутринта Христо Христов за допинг

 

Христо Христов е бил проверяван два пъти за допинг в 6 часа сутринта през последните 20 дни. Това съобщи за „Народно дело Седмицата” неговият баща Димитър Димитров, който е бивш щангист.

„Христо е един от тримата български щангисти в момента, които могат да бъдат проверявани за допинг по всяко време на всяко възможно място през денонощието, без периода от 22 до 06 часа. В последните 20 дни два пъти представители на Световната и Българската федерация дойдоха у дома в 6 часа сутринта, за да му направят тестове. Преди дни са го проверили и по време на тренировка в залата в „Спортпалас”, разкри Димитър.

Той няма притеснения от подобни проверки и е уверен, че Христо и Стефчо ще останат чисти, докато вдигат.

„Двамата пият само витамини със знанието на личния им треньор. Купуват ги от едно и също място”, уточни Димитър.

Последният разкри и любопитни детайли от режима на своите синове: „У дома се готви разделно, тъй като Ицо яде само месо, без никакви мазнини, а Стефчо си хапва всичко, тъй като трябва да вдига килограми. Пият само вода и сокове от пресни плодове, а цигарите и алкохолът са табу.

Казал съм им, че ако искат да са шампиони, няма да имат детство. Така че денят им минава в две тренировки, училище и игри на лаптопа. Имат вечерен час – Стефчо трябва да си е вкъщи до 20 часа, а Ицо съм го пускал и един час повече. В 22 часа задължително си лягат.”

Запитан усеща ли ревност между двамата братя и иска ли един ден да вдигат в една категория, Димитър каза: „Не само че няма ревност между тях, ами и преди дни, когато Спортно училище „Георги Бенковски” устрои посрещане на Стефчо след световната титла, Ицо се просълзи и ми каза: „Тате, по-щастлив съм от успехите на Стефчо, а не от моите.” Що се отнася до това, дали искам да вдигат в една категория, мисля, че двама братя шампиони ми звучи по-добре. Но, като се замисля, братя шампион и вицешампион в една категория също не би било зле…”