За първи път имаме еноти в Зоологическата градина

Зоологическата градина на Варна се сдоби с двойка енотчета. Това става за първи път в историята, разкри директорката Иванка Стоянова. Новите попълнения са от месец и са дошли от Айтос. В обратна посока като част от размяната е заминало малко лопатарче от Варна.
„Аклиматизират се. Малко по-трудно им е, тъй като са животни, които се поддават на стрес. Нощни животни са, през деня по-малко се виждат. Срамежливи са, но с течение на времето ще свикват. Нашите посетители трябва да са търпеливи, ще ги видят. Единият енот е от тазгодишно котило, а другият е на три години. Всеядни животни са, хапват всичко – месо, риба, зеленчуци, плодове и яйца. Полова зрялост достигат до три години. Те не са от топлолюбивите животни, които трябва да прибираме и да поддържаме определена температура. Могат да живеят на нашия температурен пояс. Варненци все още могат да осиновяват животни. Двата енота още си нямат имена. Едното е мъничко и още не можем да определим какъв пол е. Голямото е момченце“, разкри Стоянова.

6-enoti-2 6-enoti-4
Тази година зоопаркът се е сдобил с много нови и интересни животни. Една от гордостите са двете малки кенгурута от породата ръждивоврати. Те носят имената Кени и Пени.
От около седмица в Зоокъта има и къдроглав пеликан, който е изчезващ и защитен вид. Досега е бил на лечение в Зелени балкани. Пеликанът не може да се върне в природата, защото има проблем – не може да лети. От варненския зоопарк отчитат, че тази година е мъжка, заради големия брой бебенца от силния пол. На 18 октомври пък ще се празнува вторият рожден ден на трите лъвчета Бойко, Флорентина и Малкия принц.