За пръв път руски солисти в бароковия модул на „Варненско лято“

 

Изискано преживяване за ценителите на старинната музика предлага вторият концерт от модула за старинна музика на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017 – гастролът на руските барокови солисти, които концертират по цял свят с програмите си „Ars Consoni“. На 19 септември четиримата музиканти ще изпълнят с деликатния звука на своите барокови инструменти Аулата на Икономическия университет, която вече се наложи като място за камерни концерти за познавачи, в което старинната музика откри своя подхождащ й дом. Това е първото гостуване на руски старинен ансамбъл в Бароковия модул на най-дълголетния български фестивал.
За програмата „Ars Consoni“ във Варна идват бароковите солисти Светлана Рамазанова – цигулка, Екатерина Пителина – барокова флейта, Александър Гулин – виола да гамба и Василий Илисавский – клавесин. Гостите от Русия ще се представят с вдъхновяваща програма от инструментални шедьоври на Й. С. Бах, Хендел и Телеман.
Българската връзка в проекта е Василий Илисавский, познат у нас като тънък познавач на клавесина. Във Варна ще го чуем с изпълнение именно на клавесин. Той се премества от Русия в София през 2008 г., след като вече е изградил успешна международна кариера. Има чести изяви в зала „България“, води и организира майсторски класове. Илисавский е признат специалист по исторически клавирни инструменти – разнообразните варианти на пианото и неговите предшествениците – от клавесина през виенските хамерклавири до многобройните рояли от времето на романтизма.
В програмата са Трио соната в сол мажор BWV 1038, Соната за цигулка и континуо в сол мажор BWV 1019 и Трио соната в до минор от «Музикалната жертва» BWV 1079 от Й. С. Бах, Соната за флейта и континуо в си минор HWV 367b и Сюита за клавир в ми мажор HWV 430 от Г. Ф. Хендел и Соната за гамба и континуо в ла минор TWV от Г. Ф. Телеман.
Началото на всички концерти в Аулата на Икономическия университет е от 19:00 ч.

Нина Локмаджиева