За пръв път от 35 години: Археолозите изровиха нова римска надгробна плоча

За първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи, съобщи БНТ.Теренът, който е в центъра на Варна, е частен. Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.

„Представя така наречената сцена „Погребално угощение“. На нея обикновено е починалият, изобразен на легло, наречено „клине“, с масичка с плодове и други ястия“, обясни археологът Александър Минчев.

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век.

„Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен“, коментира Александър Минчев.

Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

Голямата част от надписа на плочата е налице, той гласи, че тя е поставена от съпругата и синовете на починалия. Все още се търсят липсващите фрагменти, които да завършат името му, разказа още специалистът. Друг любопитен факт е, че епиграфът съдържа много правописни грешки, сподели още Минчев пред БНР.

При последните разкопки е открит още един фрагмет, който допълва фигуарта на жената, и галвата й. По думите му през последните 120 години от земята излизат много отделни части от подобни артефакти. Важното в процеса на възстановяването им, освен правилното им подреждане, е и правилното им реставриране.