За Деня на музиката 1 октомври: Мецосопрано №1 Веселина Кацарова поздрави варненци

 

Специално за Деня на музиката Веселина Кацарова се обръща към почитателите на музикалното изкуство от Варна с думи, посветени на България: „България се слави с музиканти, ние сме музикален народ, през тази земя са минали толкова различни народности и всички те са наслагвали нашето усещане за музикалност. Музиката е енергия, музиката е чувство… Всеки човек има право на радостта от преживяването на музиката. Където и да пея, аз нося тази енергия у мен. И тя е от България!“
Оперната дива, която живее в Швейцария и пее в най-престижните театри и зали по света, е призната за една от най-добрите изпълнителки на Моцарт и Росини. Кацарова работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с култови имена от съвременната оперна сцена, като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и др. Носител е на най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата – „Кamerzingerin“ на Виенската и на Баварската опера. Определяна е от познавачите като „Мецосопрано №1” в света.
На концерта, който ще се проведе в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 5 декември, Веселина Кацарова ще излезе на сцената заедно с баритона Сирил Ровери и Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на френския диригент Филип Брид. В програмата блестящите музиканти са включили арии и дуети от опери на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, Сен-Санс, Маскани.
По повод Международния ден на музиката 1 октомври организаторите предлагат промоционални празнични билети на цени с 10 лева по-ниски от номиналите, които са от 40 до 100 лв. до 3 октомври.