За два месеца: Родиха се 12 бебета по общинската инвитро програма

12 бебета, заченати инвитро, са родени за два месеца – ноември и декември 2021 година, по общинската програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. През миналата година са проплакали 44 бебета, (22 момичета и 22 момчета), а от началото на програмата през 2015 г. досега са родени общо 124 бебета (71 момчета и 53 момичета).

Със средствата, предвидени в бюджета на Община Варна, се финансират различни дейности за двойки с репродуктивни проблеми. До 2 000 лева се отпускат за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР, както и за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал. До 3 500 лева могат да бъдат отпуснати за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, могат да подават документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в сградата на Община Варна. Образци са публикувани на сайта на общината, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване): https://www.varna.bg/bg/323. Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон 052/820-239.