За да влезе в ръководството на общинския съвет: Проф. Клисарова наруши ясно политическо решение на БСП

За да влезе в ръководството на общинския съвет: Проф. Клисарова наруши ясно политическо решение на БСП

Веселин Златков

Проф. Анелия Клисарова, дългогодишен общински съветник от БСП, бивш кандидат-кмет, министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски, направи най-неадекватния и необясним политически ход в последно време в местната политика на Варна. Тя прие да стане зам.-председател на Общинския съвет в морския град, с което грубо наруши декларираната както на местно, така и на национално ниво политика на социалистите за пълно разграничаване от ГЕРБ.

За да нарушиш такова важно и категорично политическо решение на партията, която представляваш във властта, вероятно трябва да си силно мотивиран. Каква точно е мотивацията на проф. Клисарова? Можем само да гадаем. По-интересното е, че същата явно е обхванала и цялата група съветници на БСП, с изключение на Димитър Чутурков – зам.-председател на Градския съвет на партията и председател на общинската комисия по култура. На практика цялата група в общинския съвет, с изключение на него, тръгва директно срещу политическите решения на партията си. Така съветниците на БСП очевидно се разграничават от БСП. Кой печели? Разбира се – ГЕРБ и съюзниците им във Варна.

Чутурков беше до лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов на последната важна пресконференция на организацията, на която беше ясно обявено: БСП няма да излъчи свой представител в ръководството на съвета, доминиран от ГЕРБ, отказва също нейни членове да влязат в бордовете на общинските фирми.

В момента, в който и след призива на Корнелия Нинова, социалистите протестират по улиците и площадите, включително и във Варна, проф. Клисарова предпочита да стане част от т.нар. председателски съвет на местния парламент. За тези, които не знаят – това е органът, който решава какво да се гледа на общинските сесии и кои въпроси изобщо да не влизат в дневния ред. Както е ясно вече на варненци, това е един от лостовете, с които ГЕРБ контролират работата на най-важния орган в общината. Или казано по-просто, „съветът на старейшините”, от който проф. Клисарова вече е част, е тази структура, която превръща общинският съвет от място за дебати и вземане на важни решения в политическо блато, в което покорни и безименни „бройки” правят законно всичко, което си науми кметът Иван Портних.

Ако се чудите как така проф. Клисарова и останалите общински съветници от групата ѝ решиха, че е по-добре да изберат да са с ГЕРБ, а не с БСП, от която са избрани, важно е да отбележим един факт. Всъщност, преди последните местни избори не те бяха избраните да представляват варненските социалисти в съвета. Те бяха наредени, не избрани. Организациите по райони излъчиха други хора, но тогавашните неразбирателства между централното и местното ръководство дадоха шанса тези хора да представляват БСП в Общински съвет – Варна. Шанс, който очевидно е пропилян. Защото явно проф. Клисарова и групата ѝ предстваляват очевидно самите себе си, не БСП.