Заради удобно „усвояване“: Входът на Римските терми заприлича на бензиностанция

Веселин Златков

Дълго време като голяма слабост на Варна се сочеше фактът, че градът ни не привлича и не усвоява достатъчно европейски средства. След това т.нар. фондове изведнъж сякаш потекоха към нас и изведнъж за общината ни се заговори като за добър пример в това отношение. Оказва се обаче, че и прословутото „усвояване“ на средства може да е нож с две остриета. Понякога в стремежа да се използват максимално цялото възможно финансиране от ЕС, някои проекти могат да донесат повече вреда, отколкото полза.
За съжаление, най-яркият пример за това вече може отчетливо да се види пред най-големия археологически обект на Варна. Той е наистина уникален за България, а до голяма степен и за Балканите и Източна Европа. Става въпрос за Римските терми.
Пред входа на древните римски бани, които са безценно и добре запазено богатство, наследено от една от най-великите цивилизации в историята на човечеството, вече стои една странна и доста неуместна конструкция. Минувачите трудно могат да определят на какво точно прилича тя, но асоциациите са най-често за… бензиностанция.
И наистина, приликата на бъдещия билетен център на Римските терми, към който ще има  магазин за сувенири, кафене и тоалетна, с еднотипните места за зареждане на гориво, е доста отчетлива. Нещо повече, високата козирка на входа на археологическия обект буквално го скрива от погледа на минувача.

3 - Termi 2

Никой не иска да поеме отговорността за проекта

Буквално всеки, когото попитах за мнение подходящ ли е новият портал за  Римските терми, се е изказал отрицателно за проекта. Историци и музейни работници на всички нива твърдят, че никой не е искал мнението им какво точно да бъде изградено, за да превърне това изключително богатство за града ни в магнит за туристите. Резултатът е очевиден – появи се структура, която не е адекватна на археологически комплекс. Нещо повече, тази нова „фасада“ на практика скрива руините от погледа на туристите. А именно мащабът и запазеният и до момента вид на Римските терми са това, което впечатляват тези, които са ги виждали.
Защо размерът и видът на новия вход на варненските римски бани е такъв, можем да си отговорим лесно – колкото по-импозантен е проектът, толкова повече пари могат да бъдат усвоени. Това, че той обезличава истинската ценност, разбира се, остава на втори план. Защото грижата всъщност не е за термите. По-важното са парите, които неумолимо трябва да бъдат  усвоени. А че резултатът не харесва на никого – това остава на втори план.

Термите имат крещяща нужда от консервация

3 - Termi 3

Ако грижата за опазването на Римските терми и превръщането им в по-привлекателен обект беше водеща, вероятно „благодетелите“ им на различни нива във властта щяха да подходят по друг начин. А именно – да се погрижат за опазването на руините. Останките на Римските терми дълго време са останали под земята, което ги е запазило до нашата епоха, в която да разкрият тайните и съкровищата си. Разкопани и разчистени, за да могат да бъдат посещавани от всички, сега те са уязвими за природните стихии. И имат нужда от консервация.
При споменаването на тази дума обаче на някои специалисти може да им се изправят косите, при това с право. Консервацията и реставрацията, които безотговорно преминават в неуместно „дострояване“ на археологическите паметници, се  превръща в масова болест у нас. Подобна намеса в Римските терми на Варна би било кощунство, посегателство и тотално  съсипване на този ценен паметник. За съжаление, подобна възможност е напълно допустима. Дали тя съществува реално? На практика никой не може да каже. Както проектът за изграждането на козирката на входа на термите остана до голяма степен „на тъмно“ за гражданите, така и другите планове за тях остават скрити.
Много е вероятно това да е напълно съзнателна тактика. Вдигането на излишен шум може евентуално да попречи на поредното „осъвременяване“ и „освежаване“ на този паметник от древността. Той може буквално да оживее пред очите на посетителя. Но за това е нужна поне малко обща култура, знания и задължително доза фантазия. Способността да се вдъхновяваш  от  факта, че преди векове хората са създавали красота и стил, които ни впечатляват и днес, не е дадена на всеки.
За съжаление обаче, всички тези коментари вече са излишни. С европейски пари, с благословията на държавата и одобрението на общината, варненските Римски терми се сдобиха с мащабен и напълно ненужен израстък на входа си. За съжаление, този път експериментът да се съчетае ново и старо е пълен провал. Без да отчитаме похарчените пари, които не са никак малко, ние варненци се сдобихме с нещо, от което нямаме полза. Но както казах по-рано, новият вход не е направен за варненци, нито за туристите, нито за самите Римски терми. Той е направен единствено и само за да може някой да прибере отпуснатите от  ЕС пари.