Заради снежната виелица: Промениха ритуала на Йордановден, хвърлиха кръста от брега

Необичайно силната атака на  зимата във Варна не успя да осуети проявите, с които градът ни отбелязва Богоявление. Силният вятър и снегът обаче доведоха до невиждана отдавна промяна. Вместо от катер от Първа буна, както се прави по традиция, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан реши да хвърли кръста от брега.

3-jordanovden2 3-jordanovden3
Въпреки лошото време в морските студени води се хвърлиха 34-ма смелчаци. Най-възрастният от тях бе на 53 години, а най-младият – на 16. 23-годишният Младен Славчев надви в необичайната за варненци надпревара и извади кръста.
Младият варненец учи последна година в Морското училище в града. Не за първи път участва в ритуала на Богоявление. По негови думи вече за четвърти или пети път се хвърля в ледените води на морето. Разбира се, за да участва в надпреварата, той има и добра подготовка. Младен казва, че с плуване усилено се занимава вече 9 години.
Студът не успя да осуети и другите важни богоявленски традиции – освещаването на бойните знамена на армейските части и шествието към морето. С военен ритуал беше почетено и рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев.
Присъстващи на  ритуалите зрители коментираха, че областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът Иван Портних са изменили на етикета, който ги задължава на подобни поводи да бъдат официални, появявайки се честванията с якета. Разбира се, това отклонение от протокола може да се приеме като „бял кахър“ на фона на лошото време, което заплашваше да провали цялата програма. За пореден път обаче самите варненци показаха, че за тях традициите са важни и когато става въпрос за почитане на такива важни събития, атмосферните условия нямат значение.

Фото Александър Дечев