Заради отлив на пациенти: 40% срив на приходите в общинското здравеопазване

 

След обявяването на извънредното положение и въведения противоепидемичен режим се наблюдава голям спад в лечебната дейност в общинските здравни заведения във Варна. Това отчетоха управителите им по време на онлайн заседание на здравната комисия към Общински съвет – Варна.

Потокът от пациенти е намалял драстично, в резултат на което и приходите са спаднали. Повечето болници и ДКЦ-та отчитат между 38 и 42 на сто по-малко постъпления. Същевременно има значителен ръст на разходите за дезинфектанти и предпазни средства. Ситуацията през април е още по-сериозна, заявиха управителите на лечебните заведения и не скриха тревогата си за финансовото състояние през следващите месеци. По думите им въпреки възобновяването на плановите операции пациентите продължават да избягват посещението при лекар.

Община Варна е в готовност да подпомогне финансово общинските лечебни заведения. Членовете на здравната комисия поискаха до 30 април 2020 г. включително всеки един от ръководителите на лечебните заведения да представи детайлна справка по пера и да посочи какъв е недостигът на средства за месеците март и април. На тази база и с оглед възможностите на бюджета ресорните комисии, а след това и Общинският съвет, ще вземат решение как да бъдат подпомогнати деветте лечебни заведения, изцяло собственост на Община Варна, както и МБАЛ „Св. Анна“, която има общинско участие в капитала.