Заради неподдържано игрище: Бездействието на общината води до скандали между граждани

Несвършени задължения на общинската администрация във Варна водят до ежедневни скандали между варненци, алармира читател на „Народно дело Седмицата“. Става въпрос за поддръжката и стопанисването на един от малкото съществуващи стадиони в града, позволяващ свободен достъп на живеещите в квартал „Левски“. Това е теренът, намиращ се срещу ОУ „Черноризец Храбър“, заключен между улиците „Петър Райчев“ и „Студентска“.
„Живея от 10 години до стадиона и го използвам всяка сутрин. Интересът не е само мой. Напротив! От зеления терен се възползват за спорт и игри още десетки хора на различна възраст – от деца до пенсионери”, разказва нашата читателка Теодора Панайотова.
В момента има голямо напрежение между посетителите на спортното съоръжение. Причината за това е, че една част от хората идват основно да спортуват, но останалата, която не е малобройна – да си разходят и изходят домашните кучета. Повечето от тях, независимо от породата, се пускат свободно без каишки и обикновено се мотаят в краката на бягащите, коментира Панайотова. „Сред същите тези домашни любимци има големи породи кучета и най-вече питбули”, подчертава възмутената жена.

9 - Igrishte1
„Не са малко инцидентите с домашни кучета, нахвърлили се върху хора. Това се случва постоянно с безотговорни стопани, които не спазват правилата за обществения ред за своите любимци. Ако обаче някой бягащ се осмели да направи забележка на подобен безотговорен стопанин да върже кучето си, това неминуемо води до скандал. Трябва ли винаги типично по български да чакаме да се случи най-лошото, за да почнат след това отговорните институции да симулират вършене на дейност?”, пита читателката.
Според нея цялата тази неприятна и за двете страни ситуация би се разминала само и единствено ако стопанинът на терена – Община Варна, си поеме задълженията и обезопаси въпросния терен или поне сложи табели, с които да се забрани свободното разхождане на кучета там.
По думите на Панайотова при подобни скандали дори се е налагало да се обръща за помощ към Общинска полиция или служители на Второ районно управление във Варна. „Действително, на онези собственици на кучета, хванати за нарушението на място, им беше съставен акт. Това обаче не води до кардиналното решение на проблема, защото същите тези стопани веднага след тръгването на полицаите отново се връщаха”, се посочва още в читателския сигнал. По данни на жената от II районно също е изпращано сигнално писмо до Община Варна за този проблем. И то обаче е останало без отговор дали ще бъде обезопасен теренът. „С една дума, общината нехае за спортните си терени, които уж са заложени в програмата за развитите на града, която кметът Портних лансираше по предизбораната си кампания към варненци”, допълва още Панайотова.
За обяснение и помощ е потърсен и районният архитект арх. Валентин Койчев. „Когато му разказах за проблема, той остана учуден, че стадионът се ползва за кучешка градинка (за каквато стопаните на четириногите вече агресивно претендират)”, обяснява възмутената читателка. По думите й топката е била прехвърлена към голямата община, и по-точно директор на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ Петко Бойновски. На свой ред пък той прехвърли топката към поредната дирекция от местната общинска администрация – „Обществен ред и сигурност”.
„Като майка и варненка считам, че кучетата не са по-важни от децата и предпочитам там да играят деца, а не животни. Вярно е, че стопаните на кучета си плащат данък за отглеждането им, но нека за тях бъдат осигурени други места, където да си изхождат кучетата. Възмущението ми е подкрепено и от останалите хора, които идват да спортуват на този стадион. Същите искат да събират подписка, адресирана до общината, с която да настояват за поддържането на един от малкото останали спортни и доста използвани терени в града. Лично аз не смятам, че не са нужни подобни действия, предвид че поддръжката на съществуващите и изграждането на нови спортни терени беше сред основните обещания на Иван Портних в предизборната му кампания. Да не забравяме, че отскоро депутатите приеха закон, с който домашните кучета трябва да се разхождат само с каишки“, припомня Теодора Панайотова.