Заради неизпълнени обещания от 2016 г.: Жителите на Константиново се вдигнаха на протест

 

Жители на село Константиново излязоха на протест пред община Варна заради неизпълнени обещания за ремонт на улици, поддръжка на дере и изгрждане на канализация. Техният инициативен комитет направи демонстрацията пред сградата на общината във Варна след многократни сигнали, искания, срещи медийни публикации и жалби. В желанието си да получат нормална инфраструктура, те стигнаха и до омбудсмана Мая Манолова. Тя от своя страна реагира и поиска кметът на общината Иван Портних да проучи проблема и да намери решение в отговор на исканията на хората. От община Варна побързаха да реагират, като казаха, че по проблемните обекти вече се работи. Но от селото отново възразиха – нито парите, нито свършената работа е достатъчна и това може да се види от всеки, който посети мястото. Така то остава в състоянието, в което е от голямо наводнение, което е сполетяло Константиново преди 2 години. Затова и насроченият за началото на август протест се състоя.

На него те получиха нова порция обещания от зам.-кмета по инфраструктурата инж. Христо Иванов на протеста пред Община Варна. Той обясни ситуацията така: Община Варна е подала искане до държавната комисия за бедствията и авариите за финансиране на проект за укрепване на дерето в Константиново, както и за ремонт на съсипаните улици. Пари обаче не са отпуснати и общината на няколко пъти от 2016-а насам е подновявала исканията си. В крайна сметка, от проекта за 1,5 млн. лева са осигурени 150 хил. лева, с които са направени частични ремонти.

Иванов обясни също, че в момента се налага проектът да се преработи заради частична промяна, но също и че има уверение от държавната комисия, че финансирането ще бъде осигурено, най-вероятно в периода септември-октомври.

„Нищо не казвате, както и преди две години“ – такава беше реакцията на жителите на Константиново, които бяха дошли да протестират пред сградата на общината. Новите обещания на зам.-кмета изглежда само разпалиха допълнително недоволството им. Те заявиха, че ако ситуацията с инфраструктурата не се подобри бързо, следващия път протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение.