Заради възхода на Доналд Тръмб: Американци се замислят не е ли по-добре да живеят в България

Предизборната кампания за президент на САЩ и особено възходът на Доналд Тръмп по специфичен начин предизвика интерес към България. Потребител на американската социална интернет платформа Quora поиска отговор на въпроса си: „Ако Тръмп спечели изборите, да се преместя ли в България?“, съобщи миналата седмица „Дневник“.
Отговорът на Джей Маккинън, представен като най-четения в Quora източник на информация от България, е достатъчно колоритен, за да се споделя през последните часове от българи в социалните мрежи.
Ето въпроса:
„Много се интересувам от културата им и на базово равнище разбирам езика им. Мислил съм си временно да се преместя там и победа на Тръмп би ме накарал да го направя, но се чудех дали мястото е добро.“
Ето и какво отговаря Маккинан в платформата „за всякакви въпроси“, която мнозина сравняват по-скоро с форум или зона за блогове:
„Не бих те съветвал да се преместиш в България, ако изберат Тръмп, защото едни избори са доста шантава причина да емигрираш. Но можеш да се заселиш в България, ако ти харесва. Дали е добро място? Така смятам, но то не е за всеки.
Наистина би трябвало да си малко киберпънк, за да харесаш естетиката на постсъветска България (по-лесно е да се влюбиш в романтичния идеал за селския живот от ХIХ век). Когато ме питат „как е“ в България, отговарям полушеговито, че тя прилича на бъдещето.
Страната е много достъпна за живот, отношението към имигрантите е приятелско, невероятно по-безопасно е в сравнение със САЩ и общо взето ги няма социалните конфликти на богатите европейски общества.
Храната е доста добра, здравеопазването не е лошо, а климатът е достатъчно разнообразен, за да е интересен, без да е тежък заради крайности.
Полицията проявява шокираща липса на насилие и не съм видял или чул нещо, което да оправдае репутацията ѝ на корумпирана.
Макар да е архаично, управлението е по-ефективно по свой странен начин и няма регулации. (Разбирам, че съм се застоял дълго в България, когато при прибирането в САЩ се чувствам, сякаш влизам в полицейска държава).
Признавам, че за повечето хора това не е Обетованата земя.
Говорим за страна, която икономически е толкова нежелана, че дори сирийските бежанци не искат да останат в нея. Заплатите са ужасни, безработицата е висока, така че за оцеляване човек наистина се нуждае от някакъв външен източник на доходи.
За да успееш икономически в България, ти трябва дяволски силен предприемачески дух, но животът може да е доста лесен и без много доходи.
Инфраструктурата показва ефекта от ентропията след 25 години на орязване на бюджетни разходи. Архитектурата на всичко, построено след Втората световна война, има очарованието на Алкатраз (само ако Скалата имаше по-добри графити).
Лично аз смятам, че най-лошите неща в България са, че е твърде далеч от Северна Америка и малцовата й бира не става. Добрата страна е, че месечно можеш да спестиш от наем толкова, че парите почти да ти стигнат за двупосочен билет до Портланд.“