Започна разчертаването на новата синя зона

 

Ремонти на улици, на които ще бъде въведено платено паркиране, започна в последната седмица на април. Предварителните планове на общината за разширението на синята зона в града са бяха то да стане факт през юли. Дали обаче това ще се случи или ще закъснее, зависи от развитието на извънредната ситуация със заплахата от коронавиреса. В момента заради извънредното положение паркирането в съществуващата синя зона в централната част на Варна е безплатно.

Втория етап на синята зона ще бъде с обхват: ул. „Кракра“, ул. „Беласица“, ул. „Д-р Пюскюлиев“, бул. „Владислав Варненчик“, ул. „Дрин“, ул. „Пирин“, ул. „Битоля“, ул. „Братя Бъкстон“, бул. „Чаталджа“, бул. „Генерал Колев“, бул. „Царевец“, бул. „Осми приморски полк“, ул. „Капитан Рончевски“, ул. „Васил Друмев“, бул. „Княз Борис I“.

За първия месец след въвеждането на извънредното положение пропуснатите ползи за варненското общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ са около 200 хил. лв., заяви в ефира на Дарик Варна неговият директор Младен Иванов. За да бъдат стимулирани работещите в центъра на града да използват автомобилите си, а не градския транспорт, от 16 март паркирането в центъра на града стана безплатно. Освен липсата на приходи от него предприятието отчита спад на постъпленията от служебни абонаменти и от ползването на платени паркинги. „Личното ми впечатление е, че автомобилите в центъра на Варна са повече и намирането на паркоместа е по-трудно“, коментира Младен Иванов.