Започна набирането на доброволци за регатата „Тол Шипс“

Организационният комитет на регатата „ Тол Шипс“ 2016 набира доброволци, съобщиха от спортната дирекция на Община Варна, която е организатор на проявата. Морската столица на България ще бъде за трети път домакин на престижното международно състезание, в което участват ветроходи от цял свят. Регатата стартира през септември, а ветроходите ще акостират във Варна от 1 до 4 октомври.
„Престоят им ще бъде обезпечен от доброволци –  т.нар. офицери за свръзка, които трябва безвъзмездно да подпомагат екипажите на гостуващите кораби“, обясниха организаторите. Всеки, който иска да бъде доброволец по време на регатата, трябва да владее свободно английски език, предимство е ползването на други езици – руски, френски, италиански, немски и др. Не се изискват морски познания, няма и възрастови ограничения. От доброволците се очаква да стават рано, да дават дежурства през деня и/или нощта в главния офис на регатата, който ще се намира в сградата на Морска гара. Освен това трябва да могат бързо да разрешават проблеми от ежедневно естество, както и такива, които изискват намеса от страна на институции.
Пълна информация може да се намери на страницата на регатата за България – tallships.bg. От там може да се изтегли и формуляр за кандидатстване, уточниха от дирекция „Спорт“ на Община Варна. Първата среща с всички доброволци ще се проведе на 24 март от 18 ч. в сградата на Младежки дом – Варна.
SCF Tall Ships Regatta ще премине за трети път през Варна. През периода 8-11 септември ветроходите ще акостират в Констанца, Румъния.
Първата гонка на състезанието ще завърши в Новоросийск (Русия), откъдето, след престой от 15 до 18 септември, флотилията ще се впусне в плаване без състезателен характер, с цел опознаване на нови градове и заливи по техния път до Сочи, Русия. Надпреварата във втория състезателен етап на SCF Tall Ships Regatta 2016 ще започне от Сочи и след преодоляване на неколкостотин морски мили ще финишира във Варна на 1 октомври, събота. Едно от най-красивите събития на регатата – Парадът на ветрилата, ще се проведе във вторник, 4 октомври.