Започна дело за жестоко братоубийство в село Житница

Варненският окръжен съд започна разглеждането на жестоко убийство в село Житница, при  което Данаил Василев е лишен от живот от собствения с и  брат Георги. Процесът започна с налагане на на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за обвинения в ужасното престъпление. Държавното обвинение настоя за най-тежката мярка за неотклонение, тъй като според прокурора Георги може да се укрие или да повлияе върху свидетелите, които биха били привлечени към делото.
В съдебната зала миналия петък стана ясно, че Георги признава за извършеното братоубийство, но по обясненията му става въпрос за непредумишлено престъпление, вследствие на сбиване.
Защитата на Георги Василев поиска по-лека мярка за неотклонение. По думите на адвоката, на Георги трябва да бъде наложена мярка „домашен арест”, тъй като той е поел грижите за болната си 80-годишна баба. Жената наскоро претърпяла операция и била със счупена ключица след като била блъсната от Данаил.

10 - Zhitnica
Майката на двамата братя обаче заявила пред прокурорите, че тя лично ще се погрижи за болната жена, посочиха от държавното обвинение.
В Окръжния съд стана ясно, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Според съда може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, за което е обвинен Г.В., въз основа на представените гласни и писмени доказателства, включително и обясненията на обвиняемия за възникнал инцидент между него и брат му. Бяха представени и експертни справки, протоколи за оглед на местопроизшествието и други. Касае се за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна – основание за  взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Съдът намира, че е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. Разследването по досъдебното производство е в твърде ранен етап и предстои да бъдат установени и разпитани още свидетели.  В съдебната зала защитата не оспори наличието на обосновано предположение, че Георги е извършил престъплението, за което му е предявено обвинение, но не се съгласи с квалификацията, че е предумишлено. Обвиняемият заяви пред съда, че иска да бъде освободен. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативния съд на 31 януари.