Започнаха протести и подписка за спасяването на дом „Младост“

Варнeнци започнаха протести и подписка, след като се разбра, че дом „Младост“ ще бъде съборен, а на негово място ще се издигне жилищна сграда с търговски площи. Десетки представители на спортни школи и родители на деца излязоха на протест пред сградата на дом „Младост“ във Варна, където от много години в минералния басейн тренират и се лекуват хора със здравословни проблеми, съобщи Радио „Варна“.

Според хората, новият инвеститор ще постори на мястото жилищна сграда, а уникалния минерален басейн ще изчезне.Те събират подписка и ще я внесат в общната с искане да предотврати събарянето. Радостина Филипова, треньор по плуване от 1986 година каза, че това е едно национално богатсвто, което ще бъде унищожено. От общината съобщиха,че до този момент в облщината няма подадено заявление и няма издадено разрешение за строеж.

Дом „Младост“ е пуснат в експлоатация преди 35 години. Той е разположен на площ от 9500 кв.м. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1980 м е термална – с температура 47ºС. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна и храносмилателна система. Преди повече от 10 години бе обявено намерението на тогавашния собственик Феста холдинг на мястото да бъде изградена жилищна сграда, в която да бъде запазен и съществуващият предмет на дейност, което обаче не се случи.

Протестиращите не искат още един емблематичен за Варна обект е на път да изчезне, още повече защото е център за здраве и спорт на жителите на града. Минералната вода е национално богатство, но се ползва за комерсиални цели, коментират те.