Заедно с филм за историята на списание „Дъга“: София филм фест доставя билети в консерва за варненци

 

Осмото издание на София филм фест във Варна стартира на 17 март с програма, включваща едни от най-значимите филмови заглавия за годината. По примера на големия си брат, а именно столичното издание на фестивала, за първи път във Варна билетите ще могат да бъдат намерени и в превърналата се в градски култ консервна кутия-кен. Съдържанието й е универсален билет, който дава достъп до избрана кинопрожекция от програмата на София филм фест във Варна. Билетът ще може да се намери в супермаркети, както и в популярни градски локации. Важно за варненци е, че той е тук на гости от София и информацията върху него се отнася за основното издание. Във Варна той съдържа билети от редовната фестивална цена от 7 лв., а мястото трябва да се резервира предварително на касите на ФКЦ.


Друга инициатива в рамките на фестивала, но този път рожба на варненското издание, е провеждането на прожекцията „Екран за нови кинематографисти“. За поредна година София филм фест дава поле за изява на млади и неутвърдени автори в областта на седмото изкуство. Прожекцията на селектираните късометражни филми ще се проведе в алтернативно пространство ХАЛЕ3 (бул. „Христо Ботев“ 3) на 22 март, сряда, от 19 ч. ХАЛЕ3 се намира в сградата, помещавала варненската печатница през миналия век, а за 2016 година мястото получава награда за създаването на ново арт пространство и грижа за младите от независимите награди за култура Media AwARTs, които се определят от варненските журналисти.
Това пространство за първи път е домакин на София филм фест във Варна и поради градския си и алтернативен характер ще приюти още едно събитие от програмата, а именно дългоочакваната премиера на документалния филм „Дъга – разкази в картинки“. Това ще се случи на 23 март, четвъртък, от 19 ч. Режисьорът Мария Николова ни запознава отблизо с един забележителен културен феномен от времето на социализма. През 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние – комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му тираж – 300 000 бройки, се изкупува до последната книжка. Списание „Дъга“ е единствено по рода си издание не само в България, но и в целия бивш социалистически блок.
Откриването и останалите прожекции от програмата по традиция ще се проведат в залите на Фестивален и конгресен център, а начало ще сложи носителят на Оскар за най-добър филм „Лунна светлина“ на 17 март (петък) от 19 ч. Освен в кеновете в търговската мрежа, билети за фестивала могат да бъдат закупени също на касите на Фестивален и конгресен център.