Задължиха собствениците на стари къщи да започнат реставрация

 

Община Варна издаде поредица от заповеди, с които задължава собствениците на къщи, които са архитектурна ценност, да бъдат реставрирани. Дейностите по възстановяването ще са за сметка на собствениците, се подчертава в заповедите, подписани от кмета Иван Портних. До момента на сайта на община Варна са публикувани заповеди за пет сгради – на бул. „Мария-Луиза“ №3 и №12, на бул. „Княз Борис I” № 28, на ул. „Драган Цанков“ №13 и на ул. „Драгоман“ № 39-41.
Старите къщи на ул. „Драган Цанков“ 13 и на бул. „Мария-Луиза“ 12 са част от архитектурния комплекс около т.нар. Адвокатска градинка (с официално название пл. „Ален Боске“). В заповедите се дава половин година за изготвяне на проект за консервация и реставрация на архитектурните паметници. Само до месец след това реалната работа изпълнението на тези планове трябва да е започнала.


Сградата с адрес бул. „Мария-Луиза“ 3 и 3а е вписана като жилищна. Някога е била дом на Димитър Попов, припомни Moreto.net. Имотът попада в границите на охранителната зона на Археологически резерват „Античен град Одесос-Варна“. Става ясно, че още през 2015 година са дадени предписания да се обезопаси тротоарът пред сградата, да се изработи проект и да се изпълни обезопасяващо скеле по уличната и вътрешната фасади, да се изготви проект за конструктивно укрепване и фасадна реставрация. Нищо от това обаче не се случва. Възложен е единствено проект за фасадна реставрация, който е в процес на изработка.
Постройката е от тип къща-близнак. Строена е като единна сграда от един собственик за двете му дъщери. Впоследствие е разделена между два собственика, като имотът също е разделен. Сега двете половини на сградата са разположени в два имота с различни административни адреси.


Едно от основните изисквания към собствениците е да решат проблемите, възникнали от отдаването на първите етажи на сградите като търговски площи, където това е факт. Оформянето на вида на новите магазини често нанася вреда на оригиналната естетика на старите сгради, която трябва да бъде възстановена. Заповедите могат да се обжалва пред Административен съд, но това не спира изпълнението й, подчертават от общината.

Фото Google