Задава се ново поскъпване на водата, решението предстои

 

Битовите потребители във Варна да плащат по 3,005 лева за кубик вода от януари, вместо както досега по 2,93 лева. Ако бъде гласувано, това ще е второто увеличение на цената след завишението с 39 стотинки от май 2017-а, съобщи Радио Варна миналата седмица.
Промяната в цените е заложена в доклад, който беше обсъден в столицата от Комисията за водно и енергийно регулиране.
КЕВР ще вземе решение за поскъпването на водата във Варна и в други градове на закрито заседание на 15 декември. Това пък съобщи „Черно море“, позовавайки се на управителя на ВиК – Варна, Валентин Вълканов. Намерението за повишаване на цените е на КЕВР, като то е във връзка с инфлацията. Ако то се приеме, новите цени ще влязат в сила от началото на 2018 г.
Предложението е от следващата година жителите на общо 14 града в страната се очаква да плащат с до 20 % повече за ВиК услугите. Водата в София поскъпва с 9,4% от 1 януари 2018 година. Така за кубик столичаните плащат по 2,36 лв. с ДДС при досегашните 2,16 лв. Новата цена се предлага от Комисията за енергийно и водно регулиране и днес регулаторът ще я обсъди на открито свое заседание, допълни Блиц.
Припомняме, че от април цената в София беше повишена с 18 на сто. Увеличение на ВиК услугите ще има в още 13 града от Нова година. Най-голямо е поскъпването в Ямбол – с близо 20 на сто, където кубик студена вода ще бъде 2,786 лв. с ДДС. Във Враца цената се вдига с 13,3%, като от досегашните 2,73 лева кубикът става 3,09 лв. с ДДС. Бургазлиите плащат с близо 9% по-скъпо за вода от 1 януари, като цената вече ще е 2,78 лв. за куб. м с ДДС при 2,56 лв. досега. С 6,36% е увеличението в Монтана, с 5,82% – в Перник, с 6,25 на сто – в Русе.
На този фон поскъпването на водата във Варна е по-малко – с 2,7% до 3,01 лв. за куб. м с ДДС и Пловдив – с 2,88% до 2,205 лв. за куб. м с ДДС. Най-много ще струва кубикът студена вода в Шумен – 3,325 лв. с ДДС и Силистра – 3,296 лв. с ДДС. Нови цени ще плащат и в Смолян, Кърджали и Сливен.
Според КЕВР дори с увеличението новите цени са доста под социално поносимата стойност за различните градове. От регулатора уточняват, че за всеки от горепосочените ВиК оператори е проведено открито заседание, на което е обсъден докладът и проектът на решение за одобряване на бизнес плана и цените за регулаторния период.
Във връзка с плановете за поредно поскъпване на питейната вода в 14 области на България от 1 януари, Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ заявяват своя категоричен протест. Това пишат до медиите двете организации, съобщи Moreto.net.
Зад всички фактори, които непрекъснато водят да влошаване на ситуацията, стоят плановете на монополните групировки за увеличаване на техните печалби и дялове на съответния пазар, а не нуждата на хората от евтина питейна вода и електроенергия, твърдят комунистите.
Животът потвърждава, че в рамките на капиталистическия пазар не може да има справедливо водно и енергийно планиране за нуждите на хората, категорични са комунистите и „Че Гевара“. Те настояха за:
– пълно премахване на косвеното данъчно облагане на разходите за питейна вода и електроенергия, за разходите за горивата;
– намаляване на цените за консумираната питейна вода и електроенергия;
– пълно одържавяване на водния и енергийния сектор с реално изхвърляне на всички частни фирми и интереси от този сектор.