Задава се второ издание на „Усмихни се Карин дом“

Благотворителният семеен фестивал „Усмихни се Карин дом“ ще се състои за втора поредна година на 23, 24  и 25 септември, а мястото отново е живописната градина на Карин дом. Първото издание на фестивала събра сумата от 29 000лв. и успя не само да помогне за разкриването на две нови групи в Карин дом, но също обедини общността на града и създаде една наистина неповторима семейна атмосфера.
Благодарение на събраните от варненци средства, през учебната 2015-2016 година новата група „Малки+“ обхвана 9 деца на възраст 2-3 години с различни състояния (аутизъм, загуба на слух, синдром на Даун, забавяне в развитието и комуникативни затруднения, хиперактивност, дефицит на вниманието и др.). Родителите посещават сесиите заедно с децата си и с помощта на специалистите се учат как да ги разбират по-добре и как да откликват на техните нужди, като ги подкрепят ефективно. В края на учебната година специалистите забелязват значителен напредък, потвърден и от консултанта на услугата Кати Хислоп, която е специалист по ранно детско развитие от университета в Орегон, САЩ.

15-karin-dom1
Втората група „Усмивка“ взима името на фестивала и включва  деца с комплексни и интензивни нужди от подкрепа (деца със сетивни, двигателни и неврологични увреждания, сериозно забавяне в развитието, нарушения във вербалната и невербалната комуникация). През изминалите месеци от Карин дом отчитат напредък в развитието и комуникацията на децата в групата и очакват да продължат дейността и в бъдеще.
Тазгодишното издание отново ще включва фермерски и занаятчийски пазар и работилници за най-малките. Благотворителният есенен фестивал ще включва щандове, предлагащи екологично чиста органична храна, произведена от малки местни ферми. Асортиментът ще бъде наистина голям: домашно сирене, хляб, крафт бира, сладкиши, мед и др.
В добавка ще има и различни ръчно изработени артикули, като картини, керамика, стъклени изделия, бижута, аксесоари за дома. Целта на пазара тази година е да има повече и нови производители, които да се представят пред варненска публика. Организаторите обещават да обърнат специално внимание на музикалната сцена и очакванията са каузата да бъде подкрепена от повече любимци на публиката.
Мисията на  фестивала „Усмихни се Карин дом“ отново е да стартираме новата учебна година с усмивка, като в същото време не забравяме за предизвикателствата, пред които са изправени семействата на децата със специални потребности в България. Събитието, което вече се радва на безброй съмишленици, има пред себе си новия хоризонт да се превърне в традиция, както с подкрепата си за терапията на децата в Карин дом, така и чрез изключително позитивното си послание за много усмивки, доброта и щастливо детство за всички деца.
Фестивалът „Усмихни се Карин дом“ е плод на общите усилия на варненци и е един от малкото благотворителни фестивали от такъв мащаб в България. Още с първото си издание варненският фестивал се нареди сред трите най-добри благотворителни събития за 2015г. в международния конкурс за събития Eventex в категория Best Fundraising Event.