Завинаги на 20: Алекс Първанов събра овациите на Ню Йорк с книгата SOAR/„В полет”

Виолета Гурнакова

„Когато краят е начало“… Проектът на талантливия студент Алекс Първанов, който омагьоса Виена и Ню Йорк, продължава „В полет“ – така започваше материалът ни преди две години, когато искахме да представим проекта „В полет”, посветен на младия Александър Първанов – австриец с български корени, който през 2011 година остана завинаги на 20. Той покори Америка с ролите си, но нелеп инцидент го отне от близките и приятелите му в любимия му град Виена.
Алекс обаче остана завинаги в сърцата на всички като вдъхновител на проекта, ориентиран в подкрепа на млади, талантливи актьори и творци към усъвършенстване на тяхното артистично, театрално и филмово образование и изяви.
“Убедени, че извисяването на идеите му трябва да продължи и талантът му ще живее чрез успехите на колегите му, които ще се обучават със стипендията на името на Алекс Първанов, създадохме проекта „В полет”, разказват близките му.
Първият е книгата „В полет”. Тя представлява повече от 300 страници луксозно, многоцветно издание с модерна, необичайна визия и провокативно излъчване на английски, немски и български език. Към нея има диск с видео, компилация от ролите, които Алекс е изпълнявал в Лий Страсбърг (създаден от Бил Хопкинс, преподавател по филмово изкуство в институт „Лий Страсбърг“ Ню Йорк).
Адресирана е към вдъхновените млади таланти и има за цел подкрепата им в последващия им не лек творчески път. В България се разпространява с любезното съдействие на издателство Ciela.
Днес, три години след обявяването на старта на проекта, книгата е вече факт. Тя предизвика фурор в Ню Йорк със заглавието SOAR. Представена беше от семейството на Алекс в Лий Страсбърг театрален & филмов институт Ню Йорк.

Семейството на Алекс разказва за преживяването

17 - Alex 4

Емоциите от представянето в Ню Йорк предаде майката на Алекс Малина: „Една любов прелетя през океана и срещна вълшебство-болката изкристализира в гордост, а разбитата душа се окрили за нови пориви в Лий Страсбърг театрален & филмов институт. Тук ни прегърнаха с признание и дълбока обич към едно двадесетгодишно момче, което преподавателите му нарекоха мъдрец и специален, неподражаем талант.
Благодарение на Алекс ние и книгата SOAR бяхме посрещнати и приети като членове на семейството на института, отпразнувахме живота, таланта и мечтите на Алекс и разбрахме, че Лий Страсбърг театрален & филмов институт е наш дом – завинаги.
Тук дори окончателността е безсилна и времето относително. Поехме в едно космическо пътуване, за което благодарим на Анна Страсберг, на Виктория Крейн – президент на института, на преподавателите на Алекс – Лола Коен, Бил Хопкинс, Маурицио Бустаманте, Лорка Перез, Бил Балзак, Ирма Сандрей… Гореща благодарност на Бойка Башлиева и на Светла Иванова, които не само повярваха в таланта на Алекс, но цели три години ни подкрепяха и съпътстваха в раждането на книгата SOAR!
Вратите към този дом ни отвори Алекс, а пътят до представянето премина като разкъсваща вечност, катастрофално природно бедствие лист по лист, страница по страница.
Безумие, сянка, отрова, война, инфаркт, писъци, призраци, вой, кошмари, видения…лист по лист… и любов – самородна, мечтателна, вдъхновяваща, всепоглъщаща и окриляваща… Такa, след години, страница по страница, успяхме да ви представим „В полет“- SOAR.
Думите не могат да върнат на сцената това, с което можеше да ни радва Алекс – успешна актьорска кариера, талантливо бащинство, смела гражданска позиция, ангажиран пацифист и борец за човешки права, но могат да благодарят, че имахме щастието да съпреживеем този мъдрец на 20 години и да знаем, че трябва да сме щастливи и да се борим за мечтите на толкова много деца!“

Алекс остава в сърцата на всички като изключителен талант

17 - Alex 3

С лекотата на английски кавалер, мъдростта на немски философ и усмивката на българския си талант, Александър дръзновено следва мечтата си да израсне като актьор от световна величина. Завършва с отличен успех Терезианската академия във Виена, овладява до перфекционизъм шест езика, учи политология в Лондон и завладява до болка сърцата на преподаватели и колеги в световноизвестния Лий Страсбърг театрален & филмов институт Ню Йорк.
Очарова всички в института до такава степен, че прекланяйки се пред таланта и човешките му качества, Лий Страсбеърг излъчва стипендия „За особени заслуги“ на името на Александър Първанов, която да подкрепя други млади таланти в обучението им.
Да получиш такова признание от институт с безспорна световна слава, който е институция в театралното и филмовото изкуство, е не просто рядкост, но висока чест и специална оценка.

17 - Alex 2

Нелеп инцидент го остави завинаги млад

В ранните часове на 12 май 2011 г. Алекс е блъснат от такси на „Карлсплац“. След произшествието бил откаран в болница. След два дни в кома и три сложни операции Алекс си отива.
За майка му е изключително тежко да се връща към този  момент. „Алекс се върна през лятото на 2011 г. във Виена, за да присъства на срещата на терезианистите, и трагедията се случи в любимия му град.
Мечтаеше да стане сериозен и известен артист, но най-голямото му желание бе да помага на хора в нужда. Считаше, че чрез тази професия, обличайки различни житейски роли, ще може да разкрие и изживее палитрата от качества и способности, които притежава. Подкрепяше деца с тежки заболявания, като лично участваше в грижите за тях. Искаше да работи и по продължаващото издирване на жертви на Холокоста и техните семейства.