Забравихме ли водния ад?: Има възражения срещу строежа на охранителни канали в „Аспарухово“

Веселин Златков

В края на миналата седмица изтече срокът, в който можеше да се подават възражения срещу плана за изграждане на охранителни канали във варненския район „Аспарухово“. Съоръженията имат за цел да предотвратят водно бедствие като трагедията от лятото на 2014-а, когато загинаха 13 души.
На фона на случилото се може и да прозвучи странно, че в южния квартал на Варна има хора, които не са съгласни с плана за канал, който може да предотврати следващ воден ад, но такива има. Това потвърждават от районна администрация в „Аспарухово“, а също и сигнали, изпратени до редакцията на „Петел“.
„Моля да проверите в квартал „Аспарухово“ защо искат да събарят постройки и на какво основание. Става дума за опит за изземване на частни имоти, законни, с нотариални актове. Това е подло и незаконосъобразно действие от страна на държавата и игра със съдбите на хората и не е слух“, ни написа наш читател. Той изрично подчертава, че става въпрос за ул. „Горна Студена“, където водното бедствие беше най-унищожително и взе най-много жертви.
Възражения има, каза Калина Белмезова, кмет на район „Аспарухово“. Тя обаче подчерта, че повечето хора са съгласни да отстъпят част от имотите си за изграждането на охранителен канал. Тези части от терени ще бъдат отчуждени и съответно платени по пазарни цени, заяви Белмезова. По нейни думи, най-много притеснения има за това, че живеещите на ул. „Горна Студена“ ще останат без път.
Кметът на района подчерта, че ще бъдат спазени стриктно всички процедури по закон и планът заедно с възраженията и жалбите на  граждани тепърва ще се разглежда от експертен съвет в община Варна. Това е и органът, който може да нанесе корекции в проекта за охранителните канали, ако сметне, че такива са допустими.