Живописецът Мариан Табаков представя „Идеални перспективи“

ГОРСКАТА СТАЯ

ОТ ЗЕМЯТА ИЗЛИЗАТ ДЪРВЕТА
РАЗТВАРЯТ СЕ БАВНО НАГОРЕ
СВЕТЛИНА ДА ПРЕГРЪЩАТ

ВОДА ИДВА, ОТМИВА, ПРИБИРА
ВОДА ИДВА ВСИЧКО ДА ВРЪЩА
ОГЛЕДАЛО ПО ДУПКИ РАЗХВЪРЛЯ
ОСТАТЪК ПОЧВА ПОГЛЪЩА

ВОДНАТА ПОВЪРХНОСТ
ПРЕКЪСВА,
ОТРАЗЕНОТО ПРОДЪЛЖАВА

ОГЪН ОТВАРЯ СЕ,
ВРАТА КЪМ ЗЕМЯТА
СРЕД ЛУННИТЕ ЗАЙЦИ
РАЗСИЧА ТЪМАТА

ТАМ ЗВЕЗДИТЕ ГИ НЯМА
ЗВЕЗДИ, ТЕЗИ КОИТО НАПОМНЯТ
ЗА НЕИЗБЕЖНИЯ СВЯТ
ЗАД МЕЧТАТА

В ГОРСКАТА СТАЯ
ЗНАНИЕТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
ШАРЕНА СЯНКА, ТРЕВА ПОД НОЗЕТЕ,
ЛЮБОВ – ПЪТ КЪМ БЕЗКРАЯ

БЕЗ СТЕНИ – СТАЯ,
НО ДЪРВО СЛЕД ДЪРВО
ПАК Е ПРЕГРАДА
ХРАМ И КРЕПОСТ ЗА ВЯРА

ВСЕКИ ПРЕДМЕТ
ВСЕКИ ЧОВЕК
ПРИЕМА И ОТРАЗЯВА
ЩОМ СЕ ЗВУК УДАРИ В СТЕНАТА
ТЯ ГО ОТБЛЪСКВА,
НО ДЪЛБОКО В ГОРСКАТА СТАЯ
ЧАСТ ОТ НЕГО ОСТАВА

Тази словесна тема, създадена от Мартиан Табаков за неговия дипломен проект „Идеални перспективи“, ни насочва директно към живописната му изложба във варненската галерия A&G Art Meeting.
Няколко месеца след блестящата защита на своята магистратура в Националната художествена академия младият ученик на скулптора проф. Емил Попов показва в морския град умалена версия на „мощната”, според експерти, изложба в двора на бившите Царски конюшни в София, където има ателиета на Академията. Там неговите скулптури и рисувани композиции внушително се вписаха във външното пространство сред снега и полуразрушените сгради.
Поради спецификата на галерийното пространство, за Art Meeting Мартиан е подготвил по-малък формат работи на същата тема, впечатляваща интерпретация върху неговите „Идеални перспективи”: в горската стая на художника хората са в едно съвсем чисто пространство, лишени от всякакви предразсъдъци, всичко е в най-чистата му форма. Нещо, което в живота не съществува, но в изкуството може да се случи, защото то не е реплика, а един друг свят, „другият наш възможен живот”.


Какво ще видим в тази „стая без стени”?
Изрисувани дървени плоскости във формат А5, нещо като книги, които се отварят или малки иконостаси с вратичка и образ в тях. От едната страна са образите на хора в гората, от другата страна – самата гора на черен фон. Идеята за тези пана идва преди време на един пленер, когато авторът намира две изоставени черни дъски и много иска да създаде рисунки, които да стоят самостоятелно в пространството, да бъдат триизмерни.
Вторият елемент от експозицията са акварелите, върху които главните типажи в проекта – хората и дърветата, са изобразени поотделно.
Специален акцент в общата композиция ще е една от оригиналните скулптури в проекта, тя е в по-голям размер и е изработена в смесена техника: дърво, сътворено от клони, зебло, гипс и желязо, изрисувано отгоре. Според своя създател, „едно много агресивно дърво, което трябва да си извоюва пространство само”.
Творбите в тази изложба имат собствен размах, следвайки порива на автора към чистите пространства, сред хората и дърветата, отвъд преградите.
Два пъти досега галерия A&G Art Meeting е показвала творби на Мартиан Табаков пред варненската публика – веднъж в обща изложба на ученици на проф.Емил Попов, след това в съвместна изложба с Мартин Трифонов. Настоящата експозиция е първа самостоятелна изложба на младия автор в това художествено пространство. Галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман считат Мартиан Табаков за едно от специалните си открития.
Мартиан Табаков завършва скулптура в Националната художествена академия през 2017 година в класа на проф. Емил Попов. В момента е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в София. Освен със скулптура и изобразително изкуство, се занимава и с музика.
Изложбата се открива на 14.03., вторник, от 18 часа, срещата с автора е в същия ден между 14 и 15 часа.
На следващия ден – 15 март, друг млад художник илюстратор ще се срещне с варненската публика в галерия A&G Art Meeting. От 15 и от 18 часа талантливата Мила Янева ще представи “My First Treasure Hunt”, или „По следите на моето първо съкровище” – книга-комикс, предназначена за деца. Тя е разказ без думи за усамотеното пътешествие на едно малко момче в търсене на съкровище, завещано от дядо му.
Съавторски проект между Артур Рошчин (пишещ) и Мила Янева (рисуваща).

Светлана Вълкова