Живко Николов: Христо Христов мачка всички с техничния си стил

 

Щангистът иска да е първият варненец с титла на Младежката олимпиада

Надъхан е да повтори титлите и в новата категория при юношите

Варненското дете чудо във вдигането на тежести Христо Христов напусна възрасткадетис три от три възможни европейски титли и с една световна.

Ученикът в Спортно училищеГеорги Бенковскизапочна своята доминация със злато на Първенството на Стария континент в Нови Томишъл, Полша при 15-годишните през 2016 година, а после продължи с шампионските си изяви и при 17-годишните. През 2017-та стана отново европейски шампион в Прищина, Косово и за първи път световен в Банкок, Тайланд, а преди 9 дни стъпи за трети път на европейския връх в Милано, Италия.

С основна заслуга за международната слава на 17-годишния талант наТитане неговият личен треньор Живко Николов.

В ексклузивно интервю заНародно дело СедмицатаНиколов прави равносметка за постигнатото от Ицо до този момент и разкрива своите очаквания за близкото бъдеще.

Гн Николов, как ще обясните тоталната хегемония на Христо при кадетите?

Наред с безпорния талант, дисциплина и огромната работа, която върши в залата, той има изчистен техничен стил, с който бе над всички други. За мен и естетите е удоволствие да видя как Ицо излиза над подиума и без да се бави, вдига елегантно тежестта на себе си. Той никога не се е люшкал със щангата, нито е правил крачки с нея по подиума.

– При последната от четирите си големи титли в Милано за първи път пропусна да вземе и всички златни медали в отделните движения. Как го приехте?

Аз не съм разочарован, тъй като Ицо очевидно бе ощетен от съдиите при третия опит в изтласкването на 203 кг. Всички в залата видяха, че опитът бе успешен и Ицо трябваше да вземе златото в това движение, както и да стане първи по системата на Синклер.

Разбрах, че много тежко сте преживели неучастието на Христо на световното в Ташкент, Узбекистан през юли, за което нямате вина, тъй като федерацията не беше платила глобата към Международната централа.

Световното бе за юноши до 20 години и според резултатите Ицо ставаше втори. Въпреки че щеше да вдига с дветри години поголеми от него, които имат бради на 22-23 годишни. По време на състезанието ние гледахме опитите на грузинеца, който стана шампион, и успоредно с тях Ицо правеше опити в нашата зала. В изхвърлянето Ицо завърши със 172 кг, с един повече от грузинеца. В изтлаксването спряхме опитите, след като грузинецът бързо вдигна 211 кг, но с оглед постиженията на другите Ицо печелеше сребро.

От 6 до 13 октомври в Буенос Айрес е найголямото предизвикателство за Христо тази годинаМладежката олимпиада. Как очаквате да се представи?

Естествено, да е шампион, което ще го превърне в първия варненски спортист с подобна титла. Знаете, че досега имаме сребро на Душко Благовестов в бокса.

В каква категория ще участва, какви постижения ще му трябват за златото и кои ще са основните му съперници?

Ицо ще вдига в категория над 85 кг., което е добре, тъй като няма да се наложи да сваля килограми. В следващите два месеца ще проведем два лагерана Спортпалас и в Дианабад в София, по време на които ще се стремим да повишим малко резултатите му. По силите му е да изхвърля 172 кг и да тласка 207-208 кг. Що се отнася до конкурентите, засега такъв му е само един иранец. Но нищо чудно да се появи някой корав руснак или беларусин, а и отделно на олимпиада винаги има изненади.

В периода 2019/2022 година Христо ще участва в европейски и световни първенства при юноши до 20 години. Потрудно ли ще е там да повтори успехите при кадети?

Не виждам причина да не го направи, стига да е здрав и да се опази от контузии. В следващите години той ще се състезава само в една категориядо 109 кг, което означава, че при неговото тегло от 112-113 кг, трябва да сваля едва 3-4 кг преди първенство. Това няма да е проблем и няма да му се отразява върху резултатите.

Кога да очакваме дебюта му на европейско или световно за мъже?

Възможно е още в началото на ноември на световното в Туркменистан. Ще подадем заявка, но последната дума ще е на старши треньора на националния отбор Иван Иванов. Знаете, че първо предстои Младежка олимпиада, така че нека изчакаме да видим какво ще стане там. Но, ако Ицо не участва в Тюркменистан, със сигурност ще дебютира за мъжете на европейското през пролетта на 2019 година.

Ще успее ли да вземе квота за Олимпиадата в Токио през 2020 година?

Вярвам, че ще го направи. За това му трябва да бъде в Топ 15 на световната ранглиста според постиженията от шест големи състезанияевропейски и световни за мъже, и турнири под егидата на Международната федерация. Ицо ще участва във въпросните първенства и турнири, и остава само да вдига тежестите, с които се справя на тренировки.

За финал. Как пазите Христо Христов от допинга?

Този въпрос сме го решили отдавна. Всеки ден аз зная и съм информирам от него каква храна и витамини приема. Никога няма да допусна компромис с хранителния и питейния му режим, защото зная, че като шампион е подлаган перманентно всяка година на допинг контрол. Проби му вземат не само след състезания, но и внезапно след тренировки и по всяко време.

 

Таткото Димитър Димитров

Христо има сили за топ 6 в дебюта си при мъжете

Бащата на Христо ХристовДимитър Димитров, смята, че синът му може да влезе в топ 6 на световното за мъже в Туркменистан през ноември.

Той вече е готов да мери сили с мъжете. Дали това ще стане в Туркменистан или напролет на европейското, предстои да видим. Но, ако вдига още след три месеца в Туркменистан, има сили и възможности да завърши в топ 6”, отсече предНародно дело СедмицатаДимитър Димитров.

Бившият щангист и съпругата му Анна бяха до своя поголям син и по време на трите му европейски титли в Полша, Косово и Италия.

Димитър съжаляваше, че при последното злато в Италия Ицо тласнал над себе си 203 кг, но двама от тримата съдии обявиха опита му за неуспешен.

Това бе грубо ощетяване. Ицо вдигна тежеста, задържа щангата 3 секунди над себе и я пусна. При самото пускане дойде сигнал от съдийската маса, че в този момент трябвало да я пусне. После ни обясниха, че опитът е неуспешен заради една стотна от секундата. Това, обаче изобщо не е вярно, тъй като Ицо спази наредбата да държи щангата над себе си 3 секунди, а сигналът от съдийската маса дойде покъсно. На холандеца му признаха опит на същата тежест с голям фаул и затова нямам обяснение за решението на съдиите. Но то по никакъв начин не може да повлияе на великолепното представяне на Ицо.”, каза още Димитър Димитров.

Той не скри огорчението си, че в Милано представянето на помалкия му синСтефчо, е останало в сянка. Талантът завърши а шесто място в категория до 94 кг при 17-годишните.

Стефчо имаше проблеми с колената и кръста по време на подготовката. Но в Милано направи шест успешни опита и с оглед на моментното му състояние постигна максимума. Сигурен съм, че догодина той ще стане европейски шампион за кадети до 17 години.”, оптимист е Димитров.

Самият Христо Христов пък разкри заНародно дело седмицата”, че още след изхвърлянето бил убеден, че печели европейската  титла в категория +94 кг при кадетите до 17 години в Милано.

Бях добре подготвен и уверен в силите си, и още след изхвърлянето вече знаех, че съм европейски шампион. В първото движение постигнах резултатите, които планирахме, с едно малко изключение. Бях готов да изхвърля 168 кг в третия опит, но не ми позволиха да заявя тази тежест с аргумента, че времето е изтекло. Това, обаче не беше така, тъй като оставаха 1 минута и 30 секунда за заявката. Затова завърших със 166 кг.

В изтласкването ме ощетиха за втори път при третия опит на 203 кг. Видях, че се появи светлината на таблото и затова пуснах щангата, но после се оказа, че сигналът от съдийската маса се забавил и е дошъл след светлината.

Иначе на този холандец повече няма да му дам златен медал в следващите състезания, в които участваме заедно, както в двете движения, така и в двубоя.”, каза Ицо.

Той е щастлив, че напускам кадетите с три от три възможни евротитли, но продължава да смята, че световната за кадети до 17 години е найзначимата за него.

За почивка време няма. Още след като се прибраха във Варна във вторник, влязох в залата, тъй като искам да се представя на найвисоко ниво на младежката Олимпиада в Аржентина през октомври. Това е моята основна цел за тази година.”, допълни Ицо.