Жестоко оскверниха църквата“Свети Николай“

Стената на храма „Св. Николай Чудотворец“ във Варна беше осквернена с провокативен надпис, това съобщи наш читател в началото на миналата седмица. Текстът е придружен и с две свастики, като не е ясно дали те трябва да се разглеждат като нацистки или като будистки символ. „Варна иска гей парад!“, гласи надписът, който нарочно е разположен под молбата да не лепят афиши по стените на храма.

9-curkva
„При все че не съм вярващ християнин, на църква ходя само на Задушница, за да запаля свещ за заминалите в Невидимия свят мои близки, не спазвам пости, не приемам Евхаристия и още n+1 неща, задължителни за ревностните християни, все пак не мога да не се възмутя от тази грозна и нахална изцепка на неизвестни провокатори, изписали този надпис на дясната апсида на храма «Св. Николай Чудотворец» във Варна. Аз съм от Варна и не искам гей парад, нито ми е изтрябвал изобщо. Със сигурност и много други хора не искат подобно грозно и позорно зрелище в морската столица на България. Но нека авторите на тази скверна провокация не си въобразяват, че с подобни мизерии ще скланят представителите на БПЦ на диалог по ЛГБТ-въпросите“, написа читателят ни Борис Юлианич, който съобщи за гаврата и публикува снимки от мястото във фейсбук.
Много е вероятно провокацията да няма нищо общо нито с гей движението, нито с нацизма, нито с източните религии, а да е дело на обикновени вандали. Надписът е направен с шаблон, което означава, че може да очакваме появата му и по други храмове във Варна, ако отговорните за хулиганството не бъдат заловени.