Ето къде може да намерите най-прясната риба за Никулден във Варна! Жив шаран и толстолоб на достъпни цени

 

Никулден наближава и с празника започва търсенето на прясна хубава риба, която да поднесем на трапезата в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се смята за покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. На Никулден на масата трябва да присъства шаран или друга риба , но задължително тя трябва да има люспи. Преданията казват, че Свети Николай спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шарантова е причината традиционно тази риба да присъства на празника.

17-1

Не е нужно да обикаляте с дни да търсите хубава прясна риба, достатъчно е да отидете в магазините наСевер Експорт“, където ще намерите разнообразия от жива риба, морски деликатеси от цял свят, както и естествено опушена риба.

„Север Експорт ООДе българска фирма специализирана в улов, преработка и търговия на риба, рибни продукти и морски деликатеси. Тя е на пазара повече от 20 години и се е доказала с несравнимо качество и прогрес не само в България, но и извън нея.

Уловът се извършва с 4 собствени риболовни кораба, в района от н. Калиакра до н. Емине. „Север Експортразполага с единственото частно рибарско пристанище в страната.

17

Тази годинаСевер Експортсе похвали с найсилния сезон от близо 5 години насам. След големия улов на хубав едър сафрид през лятото, в есенните месеци последва и огромен улов на чернокоп. Това позволи намаляването на цената, което доведе до продажба на близо 40 тона риба. Освен чернокоп последния месецСевер Експортреализира още 40 тона продажба на паламуд, половината от който е внос от Турция. В момента паламуд може да намерите в магазините наСевер Експортосолен и естествено опушен.

Жив шаран, едър и подребен, може да закупите от магазините на Север експорт, като в шоурума в Южна промишлена зона цената за килограм ще е 6 лв. Освен шаран, „Север Експортще зарадва своите клиенти с прясна риба толстолоб, карагьоз, кая, калкан, ципура, лаврак, сьомга, акула и, разбира се, пъстърва. Заедно с рибата вървят и морските деликатеси като миди, хайвер, скариди и калмари. „Север Експортсе занимава и с производство на рапани, които също може да откриете в обектите на фирмата.

Магазини наСевер Експортще намерите в:

Южна промишлена зона Варна – шоурум

Кв. „Аспарухово“на ъгъла на ул. „Лайош КошутиМоряшка

Кв. “Владиславово“ – до входа на магазинКауфланд“

Колхозен пазар – рибна борса

Тел. за контакти: 052/616 688

Традиционна рецепта за пълнен шаран с орехи и стафиди

Продукти:

1 1/4 кг шаран; 200 г ориз; 3 глави лук; 1 връзка пресен лук; 60 г орехи; 60 г стафиди; 1 ч.л. мащерка; 1 щип. черен пипер; сол; 4 с.л. олио; 1 к.ч. вода; Магданоз

Рецепта:

Стафидите (60 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправкитечерен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накраяситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно. Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.