Епидемия от самоубийства: „Сини китове“ в социалните мрежи подтикват деца към смъртта

В социалните мрежи в Русия в края на януари – началото на февруари, започнаха масово да се появяват картинки с китове, плуващи в океана и хаштаг „син кит“, „събуди ме в 4,20“, „Аз съм в играта“, „Тих дом“, които отпращат потребителите на определени странички или в дадени групи, съобщи kr.ru.
Такива хаштагове на този етап вече са повод за сериозно безпокойство. Защото миналата година се проведе едно от най-шумните разследвания в Русия, по повод така наречените „Групи на смъртта“ в социалните мрежи. Групи, в които впечатлителни и преживяващи трудни тийнейджърски години деца бяха подтиквани към самоубийства. Разследването тогава разкри, че подобен тип групи има и те съвсем не се броят на пръсти. Дори имаше версия, че администраторът на една от тези групи на смъртта, се свързал с две 15-годишни деца, които, след като избягали от родителите си, били насочени от модератора да отидат в селска къща, където с намереното там оръжие се самоубили. Случаят е от миналия ноември.
Властите опитали да се преборят с групите на смъртта. Способите за това обаче не са много. Това, което действително може да се направи, е да се закрият групите в социалните мрежи и да се установят техните администратори. Миналата година полицията успя са установи адресите на подобни хора, пръснати в десет различни региона на Русия. Последвали обиски на домовете им. Модераторът на няколко групи на смъртта Филип Лис е бил задържан. Той и до момента е в ареста. Предполагаше се, че с шумните акции, полицията ще потуши други подобни опити, но вместо това подобни групи набират все по-голяма скорост и за съжаление, популярност сред подрастващите.


В момента модераторите „ловят“ младежи в нещо като игри, като в мрежите им са попаднали не само тийнейджъри от Русия, но и от Казахстан, Киргизстан, Украйна.
Преди броени дни в Красноярск започна дело за опит за подтикване към самоубийство чрез група на смъртта в социалните мрежи на 13-годишно момиче. Юля е ученичка в седми клас. За щастие, нейните съученици успели да спасят живота на момичето, след като забелязали, че девойката се държи странно, а на ръката й започнали да се появяват порезни рани. За помощ се обърнали към класния си ръководител. Действията и на децата, и на учителя, се оказали навременни. Наистина Юля станала част от „играта“ и дори била изпълнила първата си задача. Разследващите установили, че в същата група участват още 33 деца от същото училище, в което учи Юля.

Как се случват нещата?

Когато детето клика на „игрови“ хаштаг, то попада в една от групите в социалните мрежи. С него се свързва модератор, който дава задачи, с които проверява дали кандидат-участникът е готов да „поиграе“. Отначало се започна с разговор. „Модераторът“ изяснява от какво семейство е новия участник в групата на смъртта, какво е настроението му, а чрез серия от въпроси се прави психологически профил на подрастващите. Изискват се задължително и данни за това от кое населено място е детето, дори се иска пълният му адрес. След това започват предизвикателствата, като проверка на смелостта. Най-простото е да се накара детето да нарисува с химикал на ръката си кит. По този начин се доказва принадлежността към групата. Следващата задача може да е например да си пореже ръката на няколко места. По този начин се доказвала смелостта. А какво може да последва по-нататък…
Ако тийнейджърът обаче започне да се дърпа и да отказва поставените му задачи, модераторът започва да го изнудва със заплахи, че ще събере всички участници от групата и ще го посетят в дома му.

Кой стои зад игрите на смъртта?

Психолозите съставиха портрет на така наречените модератори на групите на смъртта. Според специалистите това са откровени социопати, хора които странят от реалното общуване и предпочитат да заменят живота си с виртуален. В днешно време интернет дава изключителни възможности на подобни хора да избиват комплексите си и да реализират болните си желания. Не е напълно сигурно, че подобни модератори целят наистина смъртта на децата. По-скоро те се стремят към контрол над другите, да успеят така да ги манипулират, че да изпълняват всяка тяхна прищявка.
От другата страна на „медала“ са твърде много неподготвени за опасностите на виртуалния свят деца, които по цял ден стоят пред компютрите и смартфоните си и единствената им тревога е да не им се срине интернета.

Какво да направим?

Едно е сигурно – да откъснеш детето си в днешно време от компютъра, е невъзможно. Но ако зад гърба на всяко дете стоят родители, близки и учители, които се интересуват от него, които го разбират и общуват с него, няма как то да попадне в подобна игра на смъртта.
Нас, възрастните, когато бяхме деца, ни учеха да не отваряме вратата на непознати, да не разговаряме на улицата с чужди хора и т.н.
Сега ние трябва да научим децата си да не разговарят в интернет с непознати, да не добавят към контактите си в социалните мрежи хора, които не познават лично, да не публикуват снимки, предназначени само за най-близките си хора, да не си оповестяват адреса и телефонния номер.

Фото Инстаграм
Страница на Юлия Георгиева