Елица Янкова избрала борбата, тъй като била ниска за лекоатлетка

Азерка и японка са над всички в нейната категория на Игрите в Рио

Варненската школа ще има трима свои представители на Олимпиадата в Рио. Това са боркинята Елица Янкова, плувецът Александър Николов и състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев, който ще участва в надпреварата по тенис на маса на параолимпийските игри. И за тримата това ще е дебют на Игрите.

30-02

Елица Янкова започва с борбата при Наско Сичанов в Черноморски сокол. „В залата я доведе баща й, който е бивш борец и шампион за юноши и младежи. Първо искал да я прави лекоатлетика, но му казали, че е ниска. Елица дойде при мен в един майски ден, беше шести клас. Остана до девети, като през това време стана два пъти шампионка на страната и веднъж втора. Пуснаха я по-малка и на турнира „Петко Сираков“ и влезе в тройката“, връща се назад във времето за „Народно дело Седмицата“ Наско Сичанов.
Той допълни, че Ели е преминала в Левски по молба на селекционера на националния отбор Петър Касабов. „Искаше нея и още едно мое момиче. Замина само Ели. Оказа се, че е за добро. Там доразви безспорните си качества си. Сега работи и като полицай, така че ще е спокойна за бъдещето си“ допълни Сичанов.
Янкова е световна шампионка за девойка, втора и трета на европейско. При жените има сребро и бронз от първенства на Стария континент. На Игрите в Рио де Жанейро ще участва в коронната си категория до 48 кг.
„В нейната категория над всички са азерка, която е пет пъти световна шампионка, и японка, която също е покорила световния връх. Ако Ели има късмет при жребия и попадне в потока на една от двете, може да се бори за бронзов медал. Но дори и да не успее, пред нея има още една или две олимпиади, да не говорим за световни и европейски първенства“, каза още Сичанов.