Експерт отхвърли твърденията за имотен балон във Варна

 

Цените на недвижимите имоти във Варна ще продължат да се покачват и през 2018 г., но ръстът ще е по-малък. Това прогнозира миналата седмица пред „Дарик“ заместник-председателят на управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.
Данните за първите 9 месеца на миналата година показват, че жилищата в морската столица са поскъпнали от 2 до 8 % в зависимост от районите, в които се намират. Най-търсените апартаменти са били с по 2 спални, а средната цена на сделките е била между 60 и 65 хил. евро.
Купувачите, които търсят апартаменти за инвестиция с цел да ги отдават под наем, са ориентирани към такива с по-една спалня. Наемният пазар във Варна обаче е доста по-слаб от този в София, смята Ганев.
„Към абсолютно всички райони във Варна има интерес. Най-голям е ръстът на цените там, където има най-малко предлагане – в идеалния център, кварталите „Чайка” и „Бриз”. Не бих казал, че ще има сериозно поскъпване. Инвеститорите са доста активни на пазара за нови жилищни сгради. Купувачите ще имат избор и няма да има недостиг на качествени жилища. Там, където почти са изчерпани възможностите за застрояване, е оправдано поскъпване от няколко процента на годишна база”, коментира Ганев.
Според него предлагането на ново строителство е много сериозно и това оказва натиск на пазара. От януари до септември миналата година има 18 % повече издадени разрешителни за нови жилищни сгради във Варна и 47 % ръст за апартаментите в тях. „Предупрежденията са имотен балон са пресилени. Пазарът се определя от ясни икономически принципи”, смята Добромир Ганев.