Експедиция ще плава по древния маршрут от Черно море до Египет

 

 

Херодот, наричан Бащата на историята, разказва, че при строежа на големите пирамиди в Египет, е използвано желязо. Той посочва обаче и откъде фараоните са си набавяли този метал, който да им помогне да достигнат безсмъртието, в което са вярвали. Желязото, калаят, а в някои случаи и златото, са идвали до Египет от Черно море, категоричен е Херодот.

Днес все още има археолози и историци, които поставят тези твърдения под съмнение, затова международна група учени и изследователи се е заела да даде доказателство, че това е напълно възможно. За тази цел те идват в България, за да построят кораб от тръстика край Варна и да плават с него в Черно и Егейско море, по маршрутите на  мореплавателите от древността.

Името на плавателния съд и на експедицията е „Абора IV”. Тя е продължение на други подобни плавания с тръстикови кораби, като последната от тях – „Абора III”, успява да пресече Северния Атлантически океан.

Зад смелото начинание, което тази пролет ще започне от района на Варна, стои д-р Доминик Гьорлитц, основател на Асоциацията за експериментална археология и изследвания в Германия.

В края на март той представи идеята си в Археологическия музей, който от своя страна е домът на най-старото обработено злато в света, което също е доказателство за древността и степента на развитие на цивилизацията по нашите земи. На пресконференцията присъстваха не само медии, а и представители на няколко компании от Белослав и Варна, които застават зад проекта, както кметовете на двете общини.

За реализацията на „Абора IV” на брега на Варненското езеро край Белослав ще бъде построена съвременна реплика на древноегипетски кораб, с който ще бъде осъществено плаване с международен екипаж по маршрут Варна – Истанбул – Чанак кале (Троя) – Егейските острови – остров Крит.

В екипажа на плаването ще има и български учен – Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна. Той сподели, че е особено развълнуван да се включи в това начинание, което идва на фона на две важни годишнини.

Първата е 35 години от първото експериментално плаване с древен плавателен съд. Това е експедицията на Тим Северин „Аргонавтика“ по пътя на Язон в търсене на Златното руно, в която участва и българинът Теодор Троев.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал „Ра“ – първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали древните египтяни. Проектът „Абора IV” е на практика продължение на тази идея и затова за да стане кръстник на кораба се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател.

В екипажа на „Абора IV” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България.

Тръстиковият кораб ще е с дължина 14 метра, а материалът за построяването му в България идва чак от Боливия. Очаква се плаването за започне през месец юли.

„Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията АБОРА IV. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции  и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок. В тази връзка искам да заявя, че Община Варна също ще подкрепи АБОРА IV, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Иван Портних по време на пресконференция в Регионалния исторически музей. Той допълни, че  очаква експедицията  не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона.