Експедиция показа останките на кораби директно от дъното

 

60 останки от корабокрушения за период от 2500 години разкри проектът Black Sea MAP, една от най-големите експедиции за морска археология, организиран досега. Проектът беше представен пред обществеността в Бургас през миналата седмица.
Един от най-ценните резултати от изследването са 3D моделите на потъналите кораби, открити от Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната находка засега е от класическия период, около 4-и-5-и век пр.н.е.
На снимките се виждат 3D модели на класически кораб от 1 век. от н.е., вероятно гръцки или римски, открит почти непокътнат от техниката за подводно сканиране на дълбочина над 2 км. Показани са и останките на плавателни съдове от ХVIII век, засечени съответно на 107 и 138 м под водата. Екипът на изследването Blаck Sea MAP се състои от учени от Великобритания, България, Университета в Кънектикът в САЩ, Норвегия, Гърция и Украйна. Водещите археолози са от Университета в Саутхамптън.


Невероятните резултати от експедицията предизвикаха възторжени реакции, като дори се заговори, че някои от находките могат да обърнат представите ни за историята. За щастие, сериозни учени бързо обясниха, че експедицията е наистина уникална като начин да се види миналото и останките от него, но очакванията за сензационни изводи от видяното и заснетото на практика няма. Дори проф. Божидар Димитров нарече подобни изказвания при подобни мащабни изследвания „тъпа мантра“.
„По дъното на Черно море са открити цели кораби заедно с товарите им. Това го няма никъде по света“, това каза пред Пик проф. Димитров. „На дълбочина под 100 метра в Черно море се съдържа сероводород, който не позволява на корабите да гният“, обясни стойността на находката Димитров.
Проф. Димитров допълни, че корабоплаването по нашите брегове е от 2600 години и в морето са потъвали византийски, римски, гръцки и други кораби. „Понеже са били с платна, при неблагоприятно време те са потъвали заедно с товара им, а на ден по западния бряг на Черно море са преминавали поне по 500 кораба, на дъното сега те са цели-целенички“, допълни той. Уникалното в случая е, че с високите технологии, използвани по време на експедицията Black Sea MAP, вече можем да видим консервираните останки на плавателните съдове.

Булфото