Едни ги хранят, други се оплакват: Царството на котките в квартал „Победа“

Евгения Иванова

Наша читателка, живееща в бл. 9 в квартал „Победа“, се свърза с нас, за да сигнализира за това, че около блока има над 20 котки. „Хората тук ги хранят и те се завъждат все повече. Пълно е с котки до бл. 8, 9 и 10. Аз не мразя животните, но това трябва да спре, преди котките да са станали повече от хората. Любители на четириногите постоянно им оставят купички с храна и вода точно до детската градина, а това за мен не е правилно. Те са развъдник на болести, на бълхи, мястото на уличните котки не е до децата“, сподели нашата читателка. По нейни думи животните често стоят до казаните или в тревата на слънце.
„В началото бяха по-малко, но започнаха много да се размножават и бързо нарасна броят им. Ето, в момента има две котки майки с по 3-4 малки котета. Трябва да се вземат някакви мерки“, заяви още тя. „Народно дело Седмицата“ се съобрази с нейното желание да запази анонимността й, за да няма пререкания със съседите си.
Напомняме, че в Наредбата за обществения ред бе въведена забрана за храненето на бездомни кучета и котки на обществени места. През 2014 година съдът отмени тези забрани, позовавайки се на Закона за защита на животните.
„Аз не мога да нарека хората, които хранят животните, лоши, просто не мислят за последствията. Редно е държавата да осигури приюти за тези животни или да ги кастрира“, допълни още нашата читателка.